A megváltozott munkaképességűek munkaerőpiaci integrálása

Rengeteg megváltozott munkaképességű munkavállalónak jelent gondot az elhelyezkedés. Az euCSOPORT tagja, az euFA Alapítvány egyik fő küldetése ezen munkavállalók segítése, munkaerő piaci integrálása. Aktuális adásunkban Faragó Éva a Láthatatlan Kiállítás szervezője, Klaczkó Rozi a kiállítás túravezetője, valamint Gyovai Melinda beszélget a megváltozott munkaképességűek munkapiaci helyzetéről, potenciáljukról, és a Láthatatlan Kiállítás adta lehetőségekről.

Alapvetően napjainkban, a korábbiakhoz képest sok alapítvány foglalkozik ezzel a témával, és sokan segítenek az arra rászorulóknak. Az a tendencia, hogy a munkavállalók még mindig kevésbé mernek jelentkezni, viszont a munkáltatók egyre nyitottabbak a befogadásra. A vállalkozások felismerték, hogy nagyon hasznos megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatni. Adózás szempontjából különféle előnyökkel jár, és nem utolsó sorban a tipikus foglalkoztatási formában alkalmazottak számára is  nagyon jó hatással vannak a fent említett kollégák. Szociálisan érzékenyebbek lesznek és megismernek egy másfajta szemléletet, egy egészen más fajta életnézetet és munkavégzési módokat. „Nálunk az euCSOPORT-nál is tapasztaljuk, hogy egészen más szemlélettel jön egy megváltozott munkaképességű munkavállaló, egészen más motivációval áll a munkához, és ez nagyon jó hatással van a csapatra.” – meséli Gyovai Melinda

Közel 33 ezer vak, és több mint 218 ezer látássérült él hazánkban. A Láthatatlan Kiállítás fő célja a látó emberek érzékenyítése. A kiállításon a résztvevők csupán tapintás, hallás, szaglás és egyensúly érzékelés útján jutnak információkhoz. Így a látáshiány okozta új helyzetben a nehézségek mellett azt is megtapasztalhatják, hogy a szem mint érzékszerv kiiktatásával is lehet szép és teljes a világ. A láthatatlan utazás vak vezető kíséretében, speciálisan berendezett és teljesen besötétített helyszíneken történik, ahol egyedi hanghatások és helyszínre szabott illatok segítik, hogy igazán életszerű élményben legyen részük az odalátogatóknak. „A látogatókon is megfigyelhető egyfajta változás. – meséli Klaczkó Rozi, túravezető – van, aki többször eljön és „megnézi” a kiállítást, és ha olyan emberrel találkozunk az utcán, aki korábban már volt nálunk, sokszor odajönnek hozzánk, beszélgetünk és segítenek.”

A munkaerő piacon való elhelyezkedés nehézségének a problémája abból fakad, hogy a munkaáltatók nincsenek tisztában a látássértült munkavállalók képességeivel. Vannak olyan pozíciókat, amiket probléma nélkül betölthetne látássértült, hiszen ugyanúgy használják a telefont és a számító gépet, így ideálisak például a call centeri munkakörök betöltésére.

„A kiállítás látogatását szeretettel ajánljuk cégek részére is, csapatépítő céllal, ugyanis a kiállítás speciális jellegéből fakadóan az egészet különlegessé teszi, mivel teljesen sötétben vagyunk, ami alapból egy összekovácsoló erőt ad az embereknek, hiszen teljesen egymásra vannak utalva. Az egyik legnépszerűbb feladat, mikor welcome drinket kell együtt elkészíteni. Ilyenkor a csapattagok kitapogatják a szekrényt, adják egymásnak a poharak, megszagolják az italokat és a végén egészen katasztrofális italok születnek.” – meséli nevetve Faragó Éva, a Láthatatlan kiállítás szervezője.

Az érdeklődők minden információt megtalálnak a Láthatatlan Kiállítás weboldalán, a http://www.lathatatlan.hu/ oldalon, amennyiben pedig szervezeti döntéshozóként úgy gondja, a vállalkozása hasznára lehet egy, vagy akár több megváltozott munkaképességű kolléga foglalkoztatása, keresse fel bizalommal az euCSOPORT munkatársait.