Bátran foglalkoztassunk megváltozott munkaképességű kollégát!

megvaltozottÉvek óta nem volt hasonló példa ilyen mértékű áttörésre: A vállalkozások egyre inkább nyitnak a társadalmi felelősségvállalás felé, melynek kardinális részét teszi ki a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása. A Gazdasági Rádió stúdiójában Pataki Tímea a Nézz Más Szemmel Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője és stratégiai-rehabilitációs tanácsadója, valamint Pataki Zoltán az euCSOPORT elnöke beszélgetett a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról Érczfalvi András műsorvezetővel.

A törvény kimondja, a munkaadó 25 fő felett rehabilitációs hozzájárulást köteles fizetni, melynek összege 964.500,- forint/év/fő. Amennyiben ezt nem szeretné kifizetni a cég, akkor a saját vállalkozásában megváltozott munkaképességű alkalmazásával ezt le tudja csökkenteni. Ezáltal nem csak  CSR-ban, vagyis a társadalmi felelősségvállalásban vesznek részt, hanem egy hosszú távú fenntartható fejlődést segítenek elő társadalmi szinten, melyhez a Fővárosi Rehabilitációs Szakigazgatási Szervek és a hivatalok komoly együttműködési alapot biztosítanak.

A megváltozott munkaképességűek több tényező mentén is eltérnek az egészségesnek tekintett társaiktól. A jog a következők mentén határozza meg, kit tekint fogyatékos személynek: „az a személy, aki tartósan vagy véglegesen olyan érzékszervi, kommunikációs, fizikai, értelmi, pszichoszociális károsodással – illetve ezek bármilyen halmozódásával – él, amely a környezeti, társadalmi és egyéb jelentős akadályokkal kölcsönhatásban a hatékony és másokkal egyenlő társadalmi részvételt korlátozza vagy gátolja;” (A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény)
„A saját cégcsoportunknál is alkalmazunk megváltozott munkaképességűeket. A kollégák nagyon jó érzik magukat nálunk, besegítenek a pénzügy, bérszámfejtés, elszámolás, valamint a recepción, ügyfélszolgálaton felmerülő adminisztratív feladatok elvégzésébe.” – mesélte Pataki Zoltán.

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása jót tesz a szervezet összes dolgozójának, egymásra is teljesen más szemmel néznek, egymás elfogadására rendkívül pozitív hatással van, a megváltozott munkaképességűek életében pedig látványos életminőség javulást jelent, hogy hasznos tagjaként a kollektívának minden nap számítanak a munkájukra. Önbizalmuk napról napra nő és ennek köszönhetően a szakértői tapasztalatok szerint egyre összetettebb feladatokat is képesek ellátni.

Pataki Tímea szerint a megváltozott munkaképességűek motivációja abszolút pozitív, az önértékelésük azonban nem a legmegfelelőbb, viszont egy jó munkahely elnyerésével sokkal lojálisabbak, sokkal dolgosabbá válthatnak. Mindazonáltal a kiválasztásuk egy hosszabb folyamat, többkörös, a beilleszkedésüket kontaktus-hipotézissel, mentorálással, konfliktuskezelés feloldásával és később utógondozással is nyomon kell követni.

„Azt gondolom, hogy nem beszélni kell róla, hanem tenni és tenni érte. Mi az euCSOPORT-nál saját jó példával próbálunk elöl járni, így adott esetben a partnereknek be tudjuk mutatni, hogy nálunk ez hogyan történik és működik és erre buzdítok más vállalkozásokat is, hogy éljen ezzel a lehetőséggel. „- nyilatkozta Pataki Zoltán.

Az euCSOPORT ezen tevékenysége piaci viszonylatban unikumnak számít. Segíti a megfelelő, munkavégzésre alkalmas megváltozott munkaképességű állomány közvetítését, amivel a cég nem csupán teljesíti a törvényben előírt kötelezettségeit, de adót is optimalizál ezzel a döntéssel.

Üdvözlettel:

Rumpf Nikoletta
marketing munkatárs
euCSOPORT