Ezen a héten az elmúlt időszakban érkező néhány olvasói/hallgatói kérdésre, levélre reagáltunk.

KérdésTémakör: Munkaidő-pihenőidő

Kérdés: ?3 műszakban dolgozunk, 1 éves munkaidőkeret alkalmazásával. Ezen a héten 2 napig itthon voltunk géphiba miatt. Jövő héten éppen ezért mindennap 8 órás munkavégzés, vasárnap a nappalos műszaknak 12 óra, reggel 6-tól este 18 óráig. Ilyenkor a szombat-vasárnapot a munkaidőkeretbe írják, amit február 28-ai lejáratkor fizetnek majd ki. Következő hét az éjszakás, tehát vasárnap után azonnal hétfőn 22 órától másnap reggel 6 óráig. Értelemszerűen szabadnap nélkül. Van joga a munkáltatónak szabadnap nélkül 7+6 napot ledolgoztatni?
Mivel 1 kolléga szabadságon van, nekem minden nap 6-18 óráig tart a munkaidő hétfőtől vasárnap is, utána hétfőn 22 órától. Nekem is a 8 órán felüli 4 órákat hétköznap, illetve a szombat-vasárnapi 12 órákat munkaidőkeretbe számolja el a munkáltató.?
H. G.: Az Mt. alapján a munkavállaló számára legalább heti 40 órás egybefüggő pihenőidőt kell biztosítani, azonban a munkaidőkeret átlagában a heti pihenőidőnek 48 órásnak kell lennie. Amennyiben valamikor 40 óra a heti pihenőidő, valamikor máskor 56 órásnak kell lennie. A pihenőidőt havonta legalább egyszer vasárnapra kell beosztani. Ennek fényében a munkáltató eljárása nem tűnik legálisnak.

Témakör: Határozott idejű munkaszerződés helyettesítésre

Kérdés: ?Jelenlegi munkáltatómmal 2010-ben, határozott időre, egy kismama helyettesítésére, annak visszatértéig, előreláthatólag 2013-ig kötöttünk szerződést.
A kismama nem tért vissza 2013-ban, mert újabb gyermeket szült és kijelentette, hogy nem kíván munkába állni a kisebbik gyermek 3 éves koráig.
Ezt azt jelenti, hogy az én munkaviszonyom már több mint 5 éves lesz, mire visszajön a kismama dolgozni.
Kérdésem, hogy akkor határozatlan lesz már a munkaszerződésem??
H. G.: Igen, ebben az esetben a munkaviszony határozott idejűvé válik.

Témakör:Ismételt próbaidő, ugyan azon a munkahelyen, csak másik cégnél

Kérdés: ?Érdeklődnék, hogy van-e joga az anyacégnek kölcsönzött munkaerő utáni átvételben, több mint 1 év munkaviszony után újra 3 hónap próbaidejű szerződést kötni, ami 3 hónapig megint nem kapok kafetériát, és 1 hónapig „ösztönző” jutalmat.
2013. április 15-e óta dolgozom a cégnél Győrben, kölcsönzött munkaerőként. Fél év után kaptam ugyanúgy a kafetériát, mint a cég saját dolgozója. Most átvesz az anyacég, idáig is határozatlan munkaszerződésem volt a kölcsönző cégnél, 3 hónap próbaidővel kezdtünk, fizetésünk 4 hónap után a maximum 760Ft/óra lett. Átvesz anyacég, magasabb kategóriában 860, majd 3 hónap próbaidő után 960Ft-os órabérrel, de értelemszerűen elesek 96 ezer Ft értékű kafetériától. Van joga újra próbaidőztetni? Valóban „új” dolgozó leszek anyacégnél, de munkám ugyanott, ugyanaz, tehát nem utcáról jövök, elismerik munkámat,ezért vesznek át magasabb beosztásban.?
H. G.: A próbaidő célja, hogy a felek (a munkaadó és a munkavállaló) megismerjék egymást, olyan, mint egy ?ismerkedési est?. Ha a felek ismerik egymást, akkor nincs értelme, így nincs jogi lehetősége sem a próbaidő ismételt kikötésének abban az esetben, ha a munkavégzés lényegi körülményeiben nincs változás, pusztán a foglalkoztató jogi személy változik, tehát nincs több ?ismerkedési est?.

Témakör: Munkaközi szünet

Kérdés: ?Napi 8 órát dolgozom 3 műszakban és minden műszakban pontosan a műszak felénél van 20 perc szünet, valamint a munkavégzés körülményeire való tekintettel címen csak váltásban mehetünk szünetre, tehát előbb én megyek ki, majd ha visszaértem szünetről, akkor mehet a kolléga szünetre. Nem tudom ez mennyire jogszerű eljárás. Másik kérdésem túlórával kapcsolatos lenne. Az éjjeles műszak mindig vasárnappal kezdődik, amit egyébként semmi nem indokol, pl. gépek üzemképes állapotba helyezése, mert ez kb. 10 percet vesz igénybe. Ezt túlóraként fizetik ki. Eddig ez rendben is van. Azonban péntek után szombat éjjel kötelező túlóra majd vasárnap szintén kötelező túlóra délutános műszakban. Szerintem ezt nem tehetnék meg, mert ugye hol a 2 pihenőnap? Arról ne is beszéljünk, hogy a következő héten ugyanúgy szombaton kötelező túlóra majd vasárnap délelőtt szintén. Mindez a vevői igények maradéktalan kielégítése címen. Mennyire jogellenes magatartás ez a munkáltató részéről??
H. G.: A munkáltató úgy szervezi meg a szünetet, ahogy akarja, csak arra kell figyelemmel lennie, hogy legalább három, legfeljebb hat óra munkavégzést követően kell kiadni.
Az éjjeles műszak kezdete vasárnap: A munkanap és a naptári nap nem feltétlenül esnek egybe: a munkáltató szabadon állapíthatja meg, hogy a műszakok mikor kezdődnek. A hétfő reggel 6-kor véget érő műszak akkor is a hétfőhöz tartozik, ha vasárnap este 10 órakor kezdődik. De határozhat úgy is a munkáltató, hogy a szombat este 10-kor kezdődő műszak vasárnap reggel 6-kor ér véget. Úgy viszont nem dönthet, hogy mindkettőt szeretné, döntenie kell, hogy a munkaidőt a naptári napokhoz képest milyen irányba tolja el. Előre hozza vagy hátrébb tolja.
A kötelező túlórával addig nincsen semmi baj, amíg a munkáltató betartja a munkaidő-pihenőidő szabályait, és amíg a túlóra nem haladja meg éves szinten a 250 órát.

Témakör: Munkaközi szünet ledolgoztatása

Kérdés: ?Mi a helyzet a ki nem fizetett szünetek ledolgozásával? Így meg szeretném kérdezni, hogy a naponta a munkavállalónak járó szüneteket milyen módon lehet ledolgoztatnia a cégnek? Megengedett, hogy 3 műszakos munkarend mellett a dolgozóknak egy-egy napon 4 órával korábban be kell jönniük, vagy tovább bent kell maradniuk ledolgozás címén, illetve 4 műszakos munkarend mellett (2 nap 12 óra, 2 nap szünet) az egyik szabadnapjukon kell bemenni ledolgozni? Válaszukat előre is köszönöm.?
H. G.: A munkaközi szünet nem része a munkaidőnek. 3 műszakos munkarendben a váltások miatt nem lehet aznap ledolgozni a 20-30 perc szünetet, így tulajdonképpen a napi munkaidő csupán 7,5 óra, nem 8. Az így felgyűlt szüneteket ? a munkaidő-pihenőidő szabályai mellett ? a munkáltató ledolgoztathatja.

Üdvözlettel:

Hoffmann Gábor Csaba
Munkajogi és HR tanácsadó

EU-CSOPORT

Munkaügyi, ill. munkajogi témájú kérdéseiket tegyék fel hozzászólásban, vagy küldjék el a munkaugy@eucsoport.hu e-mail címre.

Munkaerő-kölcsönzéssel ill. közvetítéssel, valamint diákmunkával kapcsolatos kérdéseivel, árajánlat kéréssel keresse munkatársunkat az alábbi elérhetőségeken:

Pócs Gyula: gyula.pocs@eucsoport.hu, +36 20 451 6746