Foglalkoztatás a kánikulában: kockázatok és mellékhatások

munkavégzés - hőségA nyári kánikulában az egyszeri munkaadó már nem is tudja, hogyan lehet a munkavállalói védelmét szolgáló előírásokat betartani úgy, hogy közben azért a munka se álljon meg. Sőt, nagyon sok esetben még azt sem tudják, hogy egyáltalán milyen előírások vonatkoznak a munkavégzésre, vagy vonatkoznak-e rá egyáltalán bármilyenek?

Az OMMF idei évi ellenőrzési tervében a hőségriasztással kapcsolatos ellenőrzések külön szempontként szerepelnek. Az OMMF által összeállított anyagból kiderül, hogy milyen kötelezettségei vannak a munkáltatóknak a nyári hőséggel kapcsolatban.

Azonban nem csupán a hőség ad különleges feladatokat a munkáltatóknak, hanem általában a munkaadás, a foglalkoztatás jogszerűsége, az ezzel összefüggő adminisztratív előírások megtartása, egyáltalán: ismerete különleges felkészültséget és szakismeretet igényel. A munka világának szabályozása évről-évre egyre komplexebbé válik. A foglalkoztatás ugyanolyan önálló szakmává lép elő, mint bármely más fő tevékenység, mint például a könyvelés, a jogi tevékenység, a termelés, vagy a karbantartás. Egyiket sem lehet a hozzá való szakismeret nélkül végezni. A munkavállalók foglalkoztatása ma már olyan összetett munkajogi-munkaügyi szakértelmet kíván, amellyel az átlagos munkáltatók, vállalkozók nem rendelkeznek.

A munkaviszonyt az állás meghirdetésétől a munkavállaló elbocsájtásáig számos, egyre több és bonyolultabb szabály határozza meg, a potenciális büntetések száma pedig gyakorlatilag korlátlan.

A munkáltatók az esetek többségében úgy szegik meg a szabályokat, hogy nincsenek tisztában a szabályszegés súlyával, sokszor a tényével sem. Napi problémáik megoldása közben nem is ismerik fel, hogy hány olyan szabályt sértenek meg, melyek komoly összegekbe, adott esetben milliókba is kerülhetnek nekik.

A jogsértések között az egyik legsúlyosabb a feketemunka, ami örökzöld téma. Azonban könnyű lebukni: a munkavállaló (ha érdeke úgy kívánja) gyorsan ?feldobja? munkaadóját, ráadásul az ellenőrzés nem csupán véletlenszerűen vagy bejelentésre, hanem akár kockázatelemzés következtében is érkezhet. Áruló jel lehet például az iparághoz mérten túl alacsony bérköltségek, a ?furcsa? költségszerkezet, vagy az árbevételhez képest alacsony létszám. Egyes iparágak pedig eleve kockázatosnak számítanak.

A munkaügyi szabálysértések mellett a munkavédelmi szabálytalanságok is fájdalmasak lehetnek a cég számára. A nem megfelelően felmért kockázatok, az el nem végzett kockázatelemzés komoly perekben végződhetnek.

A Horvátországban bevezetni szándékozott ?pellengér?  Magyarországon már régóta létezik: az összes hatóság (így a munkaügyi, a munkavédelmi és az adóhatóság is) közzéteszi az általa kirótt büntetéseket, így egy-egy cég története könnyen lekérdezhető. A megbüntetett cégek ezután nem teljesítik a ?rendezett munkaügyi kapcsolatok? kritériumát, és így pályázatokból, támogatásokból, közbeszerzésekből eleve hosszú évekre kizárják magukat.

A jogsértések elkerülése, a rendelkezésre álló lehetőségek minél jobb kihasználása érdekében célszerű a foglalkoztatást profi foglalkoztatókra, munkaerő-kölcsönzőkre bízni. Munkaerő-kölcsönzés során nem csupán profi támogatást, első osztályú HR szolgáltatást és biztonságot, hanem a munkaerő-kölcsönzés által kínált jogszabályokon nyugvó kedvezményeket is kap az a foglalkoztató, aki munkavállalóit ilyen szolgáltatón keresztül alkalmazza.

Üdvözlettel:

Hoffmann Gábor Csaba
Munkajogi és HR tanácsadó

EU-CSOPORT

Munkaügyi, ill. munkajogi témájú kérdéseiket tegyék fel hozzászólásban,
vagy küldjék el a munkaugy@eucsoport.hu e-mail címre.

Munkaerő-kölcsönzéssel ill. közvetítéssel, valamint diákmunkával kapcsolatos kérdéseivel, árajánlat kéréssel keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségeken:

Elek Tamás: tamas.elek@eucsoport.hu +36 20 996 5456

Elek Tamás: tamas.elek@eucsoport.hu +36 20 996 5456