Foglalkoztatás: Törvényesen, vagy hatékonyan?

hatékonyságA munkáltatók fejében gyakran a ?törvényes? és a ?hatékony? kifejezések nem férnek meg egymás mellett, ha munkavállalók foglalkoztatásáról van szó. Azonban a vállalkozás hosszú távú érdekei és a piaci feltételek mindinkább azt követelik meg a vállalkozóktól, hogy megtalálják az összhangot e két kifejezés között: ma már alapkövetelmény, hogy foglalkoztatni a jogszabályok betartásával, tehát törvényesen ÉS hatékonyan kell.

Az új Mt. bevezetése ebből a szempontból jó hír a foglalkoztatóknak: e két fogalom már egész jól megfér egymás mellett. Azonban az összhang megtalálása nem egyszerű, magas szakmai ismereteket, komolyabb elmélyülést igényel egy-egy probléma megoldása. Az új törvény azonban biztosítja a lehetőséget arra, hogy minden felmerülő problémát megoldjunk.

Sajnos a vállalkozók és cégvezetők körében gyakori hozzáállás, hogy munkaügyeikkel csupán annyit foglalkoznak, amennyi a munkaügyi bírságok elkerülése érdekében feltétlenül szükséges. Azonban a hatékonysághoz édes kevés, hogy valakit nem büntetnek meg: a piacon maradáshoz, a sikerhez ennél több kell. Ha arról az oldalról közelítjük meg a problémát, hogy egy vállalkozás annál sikeresebb, minél nagyobb értéket képes előállítani, akkor a bírságok elkerülésére fókuszáló hozzáállás hozzáadott értéke rendkívül alacsony. A bírságok elkerülésére koncentráló megközelítés olyan rövid távú gondolkodás, mely hosszabb távon fenntarthatatlan folyamatok okává válik a jövőben.

Gyakori probléma, hogy a vállalkozások nincsenek tisztában saját jövedelemtermelő folyamataikkal, nem rögzítik azt az útvonalat, amely mentén a vállalkozás inputjaiból outputok lesznek. Az értékalkotó folyamatok felvázolása, az ehhez kapcsolódó stratégiai és üzleti tervek elkészítése komoly fejfájás forrása, felkészülést, elmélyülést igénylő feladat. Sokkal inkább hasonlít egy mérnök munkájára, mint egy nyüzsgő, jövő-menő-intézkedő vállalkozóról kialakult általános képre. Az értékteremtő munka alapvető folyamatainak felvázolása után azonban lehetőség nyílik arra, hogy meghatározzuk azokat a teendőket, munkaköröket, amelyek révén e folyamat lefut, amely képes arra, hogy kiszolgálja a vállalkozás lényegét jelentő üzleti modellt. A munkakörök meghatározása után sokkal letisztultabb képet kaphatunk arról, hogy pontosan mire, pontosan milyen munkaerőre, pontosan mikor, hány órában van szükség: és eljutottunk a vállalkozás munkaerő-igényének pontos(abb) meghatározásához. Az esetleges termelési csúcsok kiszolgálásához vagy a hullámvölgyek átvészeléséhez ugyanúgy megvannak a megfelelő jogi, HR és üzemgazdasági lehetőségek, mint arra, hogy a folyamatainkat a legmegfelelőbb emberekkel, a ?megfelelő embert a megfelelő helyre? elv érvényre juttatása mellett tudjuk kiszolgálni.

A munkaerő megtervezésének tehát nem csupán az a kulcskérdése, hogy kit, hanem az is, hogy milyen formában, milyen jogi keretek közt alkalmazzuk. A megfelelő embert, a megfelelő helyen és a megfelelő módon alkalmazva sokat javítunk cégünk hatékonyságán.

A munkaerő-igény pontos megtervezése mellett természetesen egyéb teendői is vannak egy cégvezetőnek, amennyiben nem csupán sodródni szeretne az árral, hanem tevékenyen irányítani is szeretné vállalkozását.

A munka folyamatát a legfelsőbb vezetőnek ellenőriznie kell: a HR kontrolling eszközei lehetőséget biztosítanak arra, hogy a cégvezetés rajta tartsa a kezét azokon a folyamatokon, amelyek végső soron akár a vállalkozás végét is jelenthetik. Minél nagyobb a szervezet, annál komplexebb, annál összetettebb feladat a megfelelő kontrolling rendszert kiépíteni.

Természetesen minden kontrolling folyamatnak az alapja, hogy mindazok az adatok, amelyek a rendszert jellemzik, rendelkezésre álljanak, de a hatékonyság jegyében lehetőleg csak egyszer: minden további redundancia felesleges erőforrás-pazarlás, melyet a piac nehezen tolerál.

Mindezekről a dolgokról, és még sok másról is szó volt az Európai Foglalkoztatást Elősegítő Közhasznú Alapítvány és az Iparszövetség összefogásában megvalósult, ?Fókuszban a hatékony foglalkoztatás? című konferencián, melyen az EU-Csoporton kívül Kertész Béla, az UnioConsult Kft. ügyvezetője, a kontrolling rendszerek szakértője, illetve az integrált vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó ProgEn Kft. szakértője is előadott.

Üdvözlettel:

Hoffmann Gábor Csaba
Munkajogi és HR tanácsadó

EU-CSOPORT

Munkaügyi, ill. munkajogi témájú kérdéseiket tegyék fel hozzászólásban,
vagy küldjék el a munkaugy@eucsoport.hu e-mail címre.

Munkaerő-kölcsönzéssel ill. közvetítéssel, valamint diákmunkával kapcsolatos kérdéseivel, árajánlat kéréssel keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségeken:

Elek Tamás: tamas.elek@eucsoport.hu +36 20 996 5456

Elek Tamás: tamas.elek@eucsoport.hu +36 20 996 5456