Külföldi munkavállalás: Brexit

Munkaerő közvetítés az EU-n belül, a Brexit előtt és után

Színes időszak előtt állunk, mely óriási változás az EU és az állampolgárok életében is. Bár még sok minden bizonytalan a változással kapcsolatban, rövidtávon nem érezhetjük így se, úgy se a konkrét hatását. A külföldi munkavállalást szintén hosszútávon fogja érinteni a Brexit. Az euCSOPORT tapasztalatai szerint a külföldi partnerek attitűdjében nem érezhető változás, inkább télre várható komolyabb hatás. A Brexit témaköréről és a külföldi munkaerő áramlásról Tóth Károly az euCSOPORT hazai és nemzetközi munkaerő közvetítési üzletág vezetője nyilatkozott.

Az egyik biztosan várható reakció még idén, hogy nagyobb kivándorlási hullám lesz. Aki menni akar, most fog, mintha „last minute akció” lenne. Aki kint van, biztos, hogy sokkal pesszimistábban látja a helyzetet, mint ahogy eddig. Sok stratégia várható a munkavállalóktól. „A kulcs továbbra is az öngondoskodás, aki teheti, most mindképpen fektessen még nagyobb hangsúlyt a  nyelvtanulásra. Kilépés esetén így lesz biztos nyelvtudás és adott esetben, más országban, de külföldön tud maradni a munkavállaló, vízum segítségével. Ha valaki erre nem helyez hangsúlyt, akkor nehéz helyzetbe hozhatja magát. – mondta Tóth Károly. Aki külföldre vágyik tehát, mindenképpen beszélje a célország nyelvét, hiszen így sokkal könnyebb az integráció, az adminisztrációs terhek legyűrése. Fontos még természetesen a pénzügyi spórolás és a tájékozottság a hasonló piacokon. Szakmai visszajelzések szerint a kulcs, hogy tudatosan, stratégikusan és hosszú távon kell gondolkodni.

A nemzetközi munkavállalási trendeket tekintve kijelenthetjük, hogy 2010 és 2012 között a munkaadók éráját éltük, vagyis a munkavállaló, sokkal inkább ki volt szolgáltatva a munkaerő piaci helyzetnek. 2013 óta a munkavállalók vannak a nyeregben, mivel minden területen nagy hiány van képzett munkaerőből. Mindettől függetlenül a jelöltek tesztelése, és a kiválasztások szigora nem változott. Annak ellenére, hogy érezhetően szűkül a munkaerőpiac a külföldi lehetőségekért még mindig kapkodnak, egy pozícióra akár tíz megfelelő jelölt is jelentkezik, melyből 3-4 fő kiközvetíthető. Az euCSOPORT tapasztalatai szerint a 30 év alatti korosztálynál a leginkább népszerű a külföldi munkavállalás. Nekik egyértelműen kell kommunikálni azokat a feltételeket és lehetőségeket, amik kint várják őket. Gyakorlatilag a közvetítő cég megmondja a munkavállalónak, hogy mit tud kint kezdeni az életével. A külföldi tapasztalás nagyon sokszínű, lehet egy hatalmas kulturális sokk, egy hatalmas pénzkereseti lehetőség.

Izgalmas téma a második nyelv kérdésköre. Tóth Károly szerint, már az is kiemelkedő, ha valaki egy nyelvet beszél folyékonyan és magabiztosan. Angol nyelvtudás mellé mindenképpen a szomszédos országaink nyelvismeretének elsajátítását javasolja. Fiatalok számára egyértelműen a német nyelvtudás a legjobb választás második nyelvként, ha nem az az első. „A német ajkú országokból érkező megrendeléseink mindig a legstrukturáltabbak, leginkább megbízhatóak, standardizáltak. Nagy-Britanniában sokszor csak interjúra hívják ki a jelölteket, ami közel nem garantál munkát, de már bele kellett fektetni egy csomó pénzt, időt és energiát. – meséli a nemzetközi részleg vezetője. – Ezzel ellentétben német nyelvű partnerinknél a munkáltató utazik hozzánk, Magyarországra, a kiválasztásokra, vagy Skype-on vezényeljük az interjúkat, és a munkavállaló már biztos helyre, szerződéssel a kezében utazik ki. A Brexit után valószínűsíthető, hogy még jobban megerősödik a kereslet a német nyelvterületeken hirdetett pozíciókra.

Az adás ide kattintva érhető el