Munkaerő-kölcsönzés: Kinek és miért jó?

A munkaerő-kölcsönzés a nyugati gazdaságokban bevett, rugalmas foglalkoztatási forma. A kölcsönzés közgazdasági és munkaerő-piaci értelmét a rugalmassága adja. A konstrukció mind a munkavállalónak, mind a kölcsönbeadónak, mind pedig a kölcsönvevőnek előnyös, így közgazdaságilag talán a legelőnyösebb foglalkoztatási formának nevezhetjük. Vizsgáljuk meg, kinek miért jó ?üzlet? a kölcsönzés, és milyen ?árat? fizet mindezért.

A munkavállaló, amennyiben munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozásnál regisztrál, tulajdonképpen egy olyan ?szolgáltatást? vesz igénybe, amelyet sehol máshol nem kaphat meg: profi üzletkötők fognak azon dolgozni, hogy neki munkát találjanak. A munkaerő-kölcsönző cég üzleti kapcsolatai révén számos iparágban számos munkaadóval tart kapcsolatot, és naprakész információi vannak arról, hogy hol milyen munkaerőt keresnek. Ilyenformán gyakorlatilag leveszik a munkavállaló válláról a munkakereséssel kapcsolatos gondok nagy részét, és saját jól felfogott gazdasági érdekeik mentén igyekszenek minél magasabb bérért és minél hosszabb időre elhelyezni a munkavállalót.

A kölcsönvevőknek is jó üzlet a munkaerő-kölcsönzés. Az új Mt. hatálybalépése előtti utolsó pillanatban megjelent módosításai révén olyan rugalmas és versenyképes foglalkoztatási megoldásokat képesek nyújtani a munkaerő-kölcsönző cégek, amelyekre a vállalkozók, munkaadók saját maguk nem képesek. A teljesség igénye nélkül felsorolnám mindazokat a jogi és gazdasági előnyöket, amelyek munkaerő-kölcsönzés igénybevételéből fakadnak. Egyrészt a munkaerő-kölcsönző cégek abban érdekeltek, hogy ügyfeleik maximálisan elégedettek legyenek, és a kölcsönzött munkavállalókat minél hosszabb ideig alkalmazzák. Ezért saját jól felfogott érdekükből kellő alapossággal végzik a munkavállalók kiválasztását, és gondoskodnak arról, hogy partnerükhöz a megfelelő módon kiválasztott, az adott feladat elvégzésére legalkalmasabb munkavállalót megtalálják, és őt adják kölcsön. Egy nem megfelelően kiválasztott munkavállaló kihelyezése során az ügyfél nem lesz elégedett, ilyen hibákat a piac nem tolerál, tehát a munkaerő-kölcsönzők gondosan ügyelnek munkavállalóik minőségére, úgynevezett ?illeszkedésére?, akár a szervezethez, akár az adott feladathoz. A foglalkoztatók általában nem rendelkeznek olyan szaktudással, és azokkal a kapacitásokkal, amelyek a megfelelő munkavállaló megtalálásához szükségesek, így önmaguk nem, vagy csak nagyon drágán képesek az optimális eredmény elérésére.

A gondosan kiválasztott munkavállaló foglalkoztatása során a kölcsönbeadó vállalkozás felel mindazon előírások betartásáért, amelyek a munkavállaló bejelentésével, bérszámfejtésével, munkabérének kifizetésével, illetve a foglalkoztatás egyéb adminisztrációs teendőivel kapcsolatosak. Mivel ezek az előírások egyre bonyolultabbak, ezért a kölcsönző cégek ügyfelei jelentős kockázattól kímélik meg magukat akkor, amikor a foglalkoztatással járó adminisztrációt ?profi foglalkoztatókra?, azaz munkaerő-kölcsönzőkre bízzák.

Az ügyfelek adminisztrációs terheinek csökkentése, valamint a megfelelő munkavállaló kiválasztása mellett a munkaerő-kölcsönzők olyan jogi lehetőségekkel is rendelkeznek, amelyek az ügyfeleik rugalmasságát, hatékony működését alapvetően elősegítik. Ilyen lehetőség például az, hogy a kölcsönzött munkavállalókat gyakorlatilag az általánoshoz képest fele annyi idő alatt, mindössze 15 napon belül elbocsáthatják, ha ügyfelük többet nem tart rájuk igényt, mondjuk azért, mert megrendelései, piaca beszűkültek, vagy szezonalitás miatt nem lenne gazdaságos a továbbfoglalkoztatásuk. Ennek kapcsán a kölcsönzőket nem terhelik például a csoportos létszámleépítés szabályai, illetve a munkavállalók foglakoztatásának megszüntetéséhez elegendő indok az, hogy őket a kölcsönbevevő a továbbiakban nem kívánja foglalkoztatni. A kölcsönbevevő ilyen módon megmenekül a leépítés okozta adminisztrációs és jogi akadályoktól és terhektől, a bizonyítás kényszerű tehertételétől.

A munkaerő-kölcsönzés mindezek miatt tehát az ország gazdasága szempontjából is a leghasznosabb, legproduktívabb és leghatékonyabb foglalkoztatási forma. A munkavállalóknak gyors elhelyezkedést, a foglalkoztatóknak a változó piaci igényekhez való gyors alkalmazkodási lehetőséget kínál akár pro, akár kontra. A profi apparátussal gyorsan és hatékonyan lebonyolított felvétellel és a megfelelő jogi eszközökkel lehetővé tett gyors és fájdalommentes leépítéssel olyan rugalmasságra tehetnek szert a kölcsönző cégek ügyfelei, amelynek igénybevétele nélkül jelentős hátrányt szenvedhetnének.

Mind a munkavállalóknak, mind pedig a munkaadóknak extra garanciát jelent, ha a munkaerő-kölcsönző, amellyel akár munkavállalóként, akár ügyfélként polgári jogi szerződést kötnek, valamelyik nagy magyarországi érdekképviseleti csoport, például az MMOSZ tagja. Az ilyen szervezetben való tagság garancia a megbízhatóságra, a korrektségre, és a szakmai hozzáértésre.

Az EU-JOBS Munkaerő-közvetítő és Szolgáltató Kft. a Magyarországi Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének, az MMOSZ-nek alapító tagja, több száz fős kölcsönzötti létszámával és kiterjedt, a vállalkozói szféra teljes keresztmetszetét átfogó ügyfélkörével és sok éves tapasztalatával garancia arra, hogy ügyfeleit nem érhetik kellemetlen meglepetések.

 

Üdvözlettel:

Hoffmann Gábor Csaba
Munkajogi és HR tanácsadó

EU-CSOPORT

Munka szervezéssel kapcsolatos kérdéseivel, árajánlat kéréssel keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségeken:

Elek Tamás: tamas.elek@eucsoport.hu +36 20 996 5456

Elek Tamás: tamas.elek@eucsoport.hu +36 20 996 5456