Munkaügyi audit – Nem csak bírságok megelőzésére

munkaugyi auditKözkeletű hiedelem, hogy a munkaügyi audit csupán a munkaügyi bírságok megelőzésére, elkerülésére szolgál. Ami részben igaz is.

Egy munkaügyi bírság a közvetlen anyagi következményeken túlmutatóan, a bírság összegén felül további károkat okoz a munkáltatónak: a továbbiakban ugyanis nem felel meg a ?rendezett munkaügyi kapcsolatok? feltételrendszerének. Ez pedig számos következménnyel jár. A megbírságolt munkáltató a továbbiakban nem vehet részt

  • közbeszerzésekben
  • Uniós és kormányzati pályázatokban
  • Széchenyi és MNB hitelprogramokban, illetve
  • adózási, banki és ügyfélkapcsolataiban ?a bírság nyilvános volta miatt- magasabb kockázati kategóriába fog tartozni, vele szemben a bizalom megrendül, így partnerei vele szemben kockázati felárat érvényesíthetnek.

Bár a Munkaügyi Felügyelet ellenőrei elsősorban kockázatértékelés (pl. kockázatos kapcsolati háló, kockázatos iparág, korábbi vagy más hatóságok által kirótt bírságok) módszerével választják ki ?áldozataikat?, nagyon sok esetben megjelenésük ennél jóval direktebb.

A munkaügyi felügyelők célzott látogatásainak indokát négy (3+1) csoportba tudjuk sorolni:

  1. Gyakori eset, hogy egyébként legitim munkáltatói elvárásokat a munkáltató nem jogszerű eszközökkel valósítja meg, és ez egyes munkavállalók igazságérzetét sérti. Pl. egyes függelemsértéseket a munkaadó bérlevonással ?honorál?.
  2. Ennél súlyosabb a helyzet, ha a munkáltatói igény nem is legitim: a munkavállalók pontosan tudni fogják, hogy ez azért nem fair. Pl. a munkáltató a munkaidő kezdete előtti kötelező megjelenést ír elő, vagy a gép leállításakor számolja a munkaidő végét, a takarítást pedig már nem számítja a munkaidőhöz.
  3. Szintén gyakran előfordul, hogy a munkaadó és a munkavállaló valamilyen ?egyezségre? jut. Egy olyan megállapodásra, ami a szabályok rugalmas értelmezésével adott pillanatban mindkét félnek megfelelő, amely azonban ellentmond a munkaadó jogszabályi kötelezettségeinek. Pl. a munkavállaló ?eladja? a munkaközi szünetét, cserébe hamarabb hazamehet, vagy a munkaadó ?megveszi? a munkavállaló éves szabadságát.

Ezekben az esetekben a felek közti viszony megromlásával a munkavállalók gyakran panaszolják el sérelmeiket a Munkaügyi Felügyelet anonim bejelentésekre szolgáló internetes felületén, mely közérdekű bejelentéseket a munkaügyi felügyelők kötelesek minden alkalommal kivizsgálni.

  1. Az előbbiekben felsorolt három belső okok mellett nem elhanyagolható egy külső ok sem: a konkurencia feljelentése. A piaci vetélytársak a konkurencia nem tisztességes eszközökkel (pl. feketemunkával) elért előnyeivel nehezen vehetik fel a versenyt, ezért érthető, ha versenytársuk vélt vagy valós tisztességtelen előnye miatt a felügyeleti szervekhez fordulnak.

Vállalkozóként tehát több oldalról is kockázatoknak vagyunk kitéve a foglalkoztatás terén, és célszerű ezeket a kockázatokat a jogszabályok betartásával minimalizálni. Ennek módja a jogszabályi minimumfeltételeknek való megfelelés. Ezt irányozza elő egy munkaügyi audit.

Ezt azonban célszerű csupán kiindulópontnak használni. Ha ugyanis a foglalkoztatás során a minimális törvényi megfelelőséget biztosítjuk, akkor csupán annyit érünk el, hogy munkaügyi bírság nem fog minket fenyegetni. Azonban célszerű a dolgot tovább is gondolni, és megvizsgálni, hogy milyen lehetőségeket biztosítanak a vonatkozó jogszabályok, melyekkel igényünk szerint olcsóbbá, rugalmasabbá, megbízhatóbbá, a termelési igényekhez jobban alkalmazkodóbbá tehetjük a foglalkoztatást.

Egy munkaügyi audit eredményeinek kiterjesztésével, a teljes termelési, illetve az azt kiszolgáló HR folyamatok értelmezésével és igény szerinti átalakításával, és egy mindezt kiszolgáló munkajogi háttérrel akár komoly százalékokban is kimutatható versenyelőnyt érhetünk el.

Üdvözlettel:
Hoffmann Gábor Csaba

Munkajogi és HR tanácsadó
euCSOPORT

Munkaügyi, ill. munkajogi témájú kérdéseiket tegyék fel hozzászólásban, vagy küldjék el a munkaugy@eucsoport.hu e-mail címre.

Munkaerő-kölcsönzés ill. Munkaerő közvetítés, valamint diákmunka szolgáltatással kapcsolatos kérdéseivel, árajánlat kéréssel keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségeken:

Email: ertekesites@eucsoport.hu
Telefon: + 36 20 409 55 94