Munkavédelem és teljesítmény

munkavédelemKözkeletű felfogás, hogy a munkavédelemre költött összegek a vállalkozás nyereségét csökkentő ?holt? költségek. Munkavédelemre csak a bírságok megelőzéséhez szükséges összegeket költjük, és nem foglalkozunk ennek lehetséges hozadékaival.

Azonban, ha nem figyelünk ennek lehetséges hozadékaira, akkor akár komolyabb versenyelőnytől foszthatjuk meg magunkat. Egy munkavállaló sem szeret ugyanis ósdi, elavult és nem biztonságos gépeken, eszközökön dolgozni. Ugyanakkor új, modern és biztonságos eszközök egyfajta elismerést jelentenek a munkavállaló számára: érzik, hogy megbecsülik őket. A megbecsült munkavállaló pedig nagyobb odafigyeléssel, többet és jobban dolgozik, ezáltal termelékenyebb, hatékonyabb lesz.

Biztonságos és új eszközök beszerzésével tehát nem csupán karbantartási költségeink csökkenthetők, hanem az elvégzett munka mennyisége és minősége is javulni fog, amely magával hozza a vállalkozás eredményességének javulását is.

Megfordítva a dolgokat: miért várjuk, hogy munkavállalóink professzionális teljesítményt nyújtsanak, ha nem biztosítunk professzionális eszközöket és munkakörülményeket számukra?

A munkavédelem olyan tényező, melynek hiánya egyértelműen csökkenti a munkavállalók motiváltságát, termelékenységét. Az erre fordított pénz és a munkatermelékenység között azonban egyenes arányosság, közvetlen kapcsolat nem fedezhető fel: ne várjuk tehát, hogy egy új eszköz beszerzésétől eredményességi grafikonjaink azonnal meredek emelkedésbe kezdenek. Hosszabb távon azonban a gondosan megtervezett, és a munkavédelmet (is) szolgáló befektetéseink megtérülnek.

Egy jó példa lehet erre a szociális helyiségek (konyha, étkező, öltöző, zuhanyzó, mellékhelyiség) felújítása, kényelmessé, vonzóvá tétele. Munkaadóként ugyanis kötelesek vagyunk biztosítani munkavállalóink számára ezeket a feltételeket, és mennyivel másabb egy szépen felújított zuhanyzóban felfrissülni egy fárasztó munkanap után!

Az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőség által idén év elején közzétett munkavédelmi ellenőrzési irányelvek alapján az idei évben a foglalkoztatók a következő témakörökben számíthatnak ellenőrzésre:

  • 2013. II. félév: Emelőgépek üzemeltetésének ellenőrzése
  • 2013. május-június: Biológiai kóroki tényezők kockázatával járó tevékenységek célvizsgálata
  • 2013. szeptember-október: Villamosság biztonságának célvizsgálata
  • 2013. nyár: Hőségriasztástól függően rendkívüli időjárási körülmények miatti akcióellenőrzés
  • 2013. II. félév: Bányászat munkaegészségügyi célvizsgálata társhatósággal egyeztetve

Akár a közzétett ellenőrzési irányelvek kapcsán, akár egy saját üzleti terv munkavédelemre vonatkozó fejezetének elkészítése kapcsán érdemes mind munkavédelmi, mind pedig HR szakértővel közösen végiggondolni, hogy milyen beruházásokat célszerű az adott évben megvalósítani. Így fordíthatjuk munkavédelmi kötelezettségeink teljesítésére fordított összegeket végső soron saját vállalkozásunk javára.

Üdvözlettel:

Hoffmann Gábor Csaba
Munkajogi és HR tanácsadó

EU-CSOPORT

Munkaügyi, ill. munkajogi témájú kérdéseiket tegyék fel hozzászólásban,
vagy küldjék el a munkaugy@eucsoport.hu e-mail címre.

Munkaerő-kölcsönzéssel ill. közvetítéssel, valamint diákmunkával kapcsolatos kérdéseivel, árajánlat kéréssel keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségeken:

Elek Tamás: tamas.elek@eucsoport.hu +36 20 996 5456

Elek Tamás: tamas.elek@eucsoport.hu +36 20 996 5456