Passzív féléves diákok újra a munkaerőpiacon

photo_full2015 június 19-től minden nappali tagozatos, passzív jogviszonyú felsőoktatási hallgató vállalhat diákmunkát iskolaszövetkezeteken keresztül a 2015. június 9.-én előterjesztett törvényjavaslat alapján (2015. évi LXXIV. törvény). Jelenleg mintegy 130 ezer nappali tagozatos fiatal dolgozik iskolaszövetkezeteken keresztül, a megszavazott törvénymódosítással pedig újabb 25.000 diák kap lehetőséget arra, hogy legálisan, ellenőrizhetően, biztonságos munkát végezhessen. A Gazdasági Rádió aktuális adásában Érczfalvi András beszélgetett a témáról Fekete-Kőrösi Márta, HR vezetővel.

A magyar Iskolaszövetkezetek a hallgatóknak a tanulmányi időbeosztásukhoz alkalmazkodó gyakorlati munkatapasztalat-szerzési, kapcsolatteremtési, legális pénzkereseti lehetőséget biztosítanak. Aktív foglalkoztatáspolitikai katalizátorként működnek és a pályakezdő fiatalok elhelyezkedésének elősegítésében is egyre nagyobb szerepet játszanak.

Az új szabályozás értelmében a levelezős, estis hallgatók azonban továbbra sem foglalkoztathatóak iskolaszövetkezeti tagként, ez a lehetőség továbbra is csak a nappali tagozatosok számára adott. Amennyiben a nappalis diák hallgatói jogviszonya szünetel ? azaz passzív – és még nem töltötte be a 25. életévét úgy mostantól bármikor vállalhat munkát Iskolaszövetkezeten keresztül.

A törvénymódosítás előtt azok a nappalisok, akik passzíváltatták a félévüket nem vállalhattak diákmunkát, pedig sokan szerettek volna.

„A passzívosoknak abban az adott félévben egyáltalán nem kell bejárni a főiskolára, egyetemre, így ugyanúgy tudnak dolgozni mint bármely más főállású munkavállaló abban az adott félévben és erre elég nagy igény is van. A diákmunkásokat egyébként is szeretik a munkáltatók, így pedig még inkább népszerű lesz hiszen a adó és egyéb kedvezményekkel és előnyökkel együtt tudják a diákot akár heti 30-40 órában foglalkoztatni, amit korábban nagyon nehéz volt megoldani. Ezek a lehetőségek most nyitva állnak.” – mondta Fekete-Kőrösi Márta

A fiatalok a passzív félév alatt tehát rugalmasabban, a nagyobb munkaóra szám igényű pozíciókra is elhelyezkedhetnek. A hosszú távú foglalkozatás alatt a diákok nem csupán pénzt tudnak keresni, de szakmai tapasztalatot is gyűjthetnek és a tanulmányaikat folytatva több ötletük lesz arra vonatkozóan, hogy mit is szeretnének csinálni a jövőben. A fenti pontok okán vált aktuálissá a törvénymódosítás. Mostantól ennek köszönhetően, minden passzívos diáknak lehetősége nyílik munkát találni így, akár a karrierpályáját elkezdeni.

Az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet immáron 11 éve az ország legnépszerűbb diákszövetkezeteinek egyike. Ügyfelei számára professzionális szolgáltatást nyújt, költséghatékony megoldással és egyedülálló adatbázissal. Cégre szabott díjaik kedvezőek, melyeket a szerződő partnerrel – a tevékenység kritériumainak megfelelően – közösen alakítanak ki személyre szabott igények alapján.

Üdvözlettel:

Fekete-Kőrösi Márta
HR vezető
euCSOPORT

Munkaügyi, ill. munkajogi témájú kérdéseiket tegyék fel hozzászólásban, vagy küldjék el a munkaugy@eucsoport.hu e-mail címre.

Munkaerő-kölcsönzés ill. Munkaerő közvetítés, valamint diákmunka szolgáltatással kapcsolatos kérdéseivel, árajánlat kéréssel keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségeken:

Email: ertekesites@eucsoport.hu
Telefon: + 36 20 409 55 94