Siker és bukás – Fókuszban a hatékonyság

cégvezetésMitől lesz hatékony és versenyképes egy vállalkozás? A vállalkozók gyakran a pénzt, illetve annak hiányát említik, mint versenyképességük legnagyobb akadályát. Azonban ez nem feltétlenül van így. Minden szervezetben meg lehet találni azokat a tartalékokat, amelyeket jobban felhasználva a vállalkozás hatékonyabban működhetne. Egyel kisebb cégautó, jobban megtervezett munkakörök, kevesebb, jobban képzett és hatékonyabb munkavállalók, tudatosan megszervezett és irányított üzleti- és termelési folyamtok, hatékonyabb vezetés, irányítás, és a sort talán a végtelenségig lehetne folytatni. Egy azonban közös ezekben: egy bizonyos vállalkozási méret fölött komoly szaktudást, felkészültséget, és főleg elhatározást igényel az, ha valaki ?gatyába szeretné rázni? vállalkozását.

A cégvezető nem megfelelő felkészültsége ugyanis halálos spirált jelent a vállalkozás számára. Egy jól menedzselt szervezet jó embereket fog vonzani, a rosszabbakat pedig kiveti magából, hiszen ez a jó menedzsment lényege. Azonban ez fordítva is igaz: ha egy céget elkezdenek rosszul menedzselni, akkor azt a legjobb munkavállalók fogják a legrosszabbul tűrni. Azok lépnek le legelőször, akik a legversenyképesebbek, a legtermelékenyebbek, legértékesebbek, a munkaerőpiacon a legkeresettebbek. A folyamat végén azok a munkavállalók maradnak, akik máshová nem kellenek, akik nem versenyképesek: a ?maradék?, akik máshová már nem kellenek. Ők viszont általában kiválóan érzik magukat egy rosszul menedzselt szervezetben, hiszen ahol a feladatkiosztás és a számonkérések rendszere nincs megfelelően működtetve, ők ott szeretnek ?dolgozni?, a zavarosban halászni. Ezzel együtt természetesen a vállalkozás termelékenysége is csökken, ami a vezetés színvonalának további csökkenését is hozza. Ezzel a kör bezárult.

Egy ilyen halálos spirálban vergődő cég egyik tipikus ismertetőjegye, hogy vezetői, alkalmazottai folyamatos tűzoltásban vannak: nincs idejük, nincs kedvük előre tervezni, vagy egyszerűen csak ?nem látják a jövőt?, mert olyannyira lekötik őket a napi feladatok, hogy a holnappal, a jövő hónappal vagy a következő félévvel csak akkor foglalkoznak, ha majd odaérnek.

A vállalkozók időhorizontjának távolsága szintén magában hordozza egy vállalkozás sikerét vagy kudarcát: a tipikus KKV jellemzően rövid távra tervez, ha tervez egyáltalán. Ez megakadályozza egy átgondolt, gondosan megtervezett értékteremtő rendszer kialakítását: a tervszerűség, a koncepció hiánya pedig tovább fokozza az időtáv rövidülését. A nem koherens, egymásnak esetleg ellentmondó ad-hoc döntések pedig előbb-utóbb káoszba döntik a vállalkozást. Másik oldalról pedig a vállalkozók -a KKV-k tulajdonosai, vezetői – rövid távon, gyorsan akarnak eredményeket elérni, árrést produkálni, azonban a piac nem vevő a magas árrésekre, és nem hajlandó finanszírozni egy nem hatékony vállalat pazarlását. Ez pedig ismét csak a vállalkozás végét vetíti előre.

Hogy mit tehetünk vállalkozásunk hatékonyságának, versenyképességének növeléséért?
A vállalkozás hatékony vezetése profi felkészülést igényel, és számtalan területet érint. A pénzügyek, a könyvelés, adózás, jogi és gazdálkodási ismeretek mellett a foglalkoztatás az egyik kulcsterület. Embereket foglalkoztatni drága dolog: komoly adókkal, járulékokkal és szigorú szabályokkal van körülvéve. Nem mindegy, hogy kit, és nem mindegy, hogy milyen formában alkalmazunk.

Üdvözlettel:

Hoffmann Gábor Csaba
Munkajogi és HR tanácsadó

EU-CSOPORT

Munkaügyi, ill. munkajogi témájú kérdéseiket tegyék fel hozzászólásban,
vagy küldjék el a munkaugy@eucsoport.hu e-mail címre.

Munkaerő-kölcsönzéssel ill. közvetítéssel, valamint diákmunkával kapcsolatos kérdéseivel, árajánlat kéréssel keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségeken:

Elek Tamás: tamas.elek@eucsoport.hu +36 20 996 5456

Elek Tamás: tamas.elek@eucsoport.hu +36 20 996 5456