Mekk Elek állást keres!

Vegye fel, és bukjon vele milliókat!

Emlékszik még Mekk Elekre, a híres ezermester mesehősre?

Ha állást keresne, Ön felvenné?

Ugye nem?

A mesét nézve már gyermekkorban megtanuljuk, hogy aki mindenhez ért, az gyakorlatilag nem ért semmihez. Nincsenek univerzális emberek, mindenre jó munkavállalók. Ezt aztán a vállalkozók legtöbbje el is felejti, és munkavállalóik legnagyobb részét mindenféle különösebb vizsgálat nélkül, esetleg csak bizonyítványokra, önéletrajzra, szimpátiára bízva alkalmazzák.

De miért is nem lenne jó munkavállaló Mekk Elekből? Az emberi erőforrás menedzsment alaptétele, hogy a megfelelő embert a megfelelő helyre kell juttatni ahhoz, hogy a megfelelő – azaz a vállalkozás által elvárt – teljesítményt produkálja. Azonban a vállalkozások nagy része ezt a szempontot szem elől tévesztve vagy felveszi Mekk Eleket, vagy saját munkavállalóit kényszeríti Mekk Elek bőrébe, és olyan feladatokat bíz rá, amelyek ellátására képtelenek.

Egy nem megfelelő munkavállaló felvételekor a vállalkozás súlyos kockázatokat vállal. A költségek sora már a toborzás-kiválasztás legelső lépéseinél elkezdődik: megtalálni a megfelelő hirdetési felületet. A hirdetés után a beérkező pályázatok százaival kell valakinek időt tölteni annak érdekében, hogy közülük megtalálja azt a néhányat, akivel később személyes interjú során is érdemes megismerkedni. Egy nem erre szakosodott munkaadó – cégvezető, más munkatárs – akár több napot is eltölthet ezzel, miközben saját munkáját nem tudja végezni. Vagy dönthet úgy is, hogy csupán az első 10 jelölt anyagát nézi át, ezzel pedig saját esélyeit csökkenti, hogy megtalálja a tényleg ?megfelelő? pályázót. A következő lépésben az új munkavállalót be kell tanítani, amely adott esetben hosszú hónapokat is igénybe vehet. A betanítás ideje alatt sem a betanító, sem az új kolléga nem fog tudni olyan teljesítményt felmutatni, amelyet betanult, és megfelelő kollégától elvárunk. A legjobb esetben is a két munkavállaló csupán másfél munkavállaló munkáját lesz képes elvégezni. 3 hónapos betanítási idővel, és bruttó 200 ezer forintos munkabérrel számolva ez körülbelül 200 ezer forintnyi plusz bérkiáramlást, és adott esetben milliós termeléskiesést is jelenthet a három hónap alatt.

A nem megfelelően kiválasztott új kollégánk a betanulás után sem fog tudni megfelelő teljesítményt felmutatni: a munkaadó az elmaradt teljesítménnyel arányosan magasabb bérkifizetéssel és termeléskieséssel számolhat a továbbiakban is, mígnem rájön: rossz lóra tett. Az addicionális károk – selejt termelése, visszáruk, reklamációk, ügyfelek elvesztése, esetleges bírságok stb.-, továbbá azok kijavítása együtt sokmilliósra is duzzaszthatják a nem megfelelően kiválasztott munkavállaló által okozott károkat.

Azonban ez még nem minden. A rosszul kiválasztott munkavállaló nem csupán munkáját nem lesz képes megfelelően elvégezni, elképzelhető, hogy személyiségében is hordozhat olyan tulajdonságokat, amelyek a munkaszervezetet belülről rombolják. Egy nem odaillő munkavállaló belülről bomlaszthatja a közösséget, elveheti az emberek munkakedvét, vagy feltarthatja őket a munkában. Felesleges feszültségeket, nézeteltéréseket szít, rontja más kollégák teljesítményét, esetleg elmarja a legjobbakat, akik a problémát megelégelve a lábukkal szavaznak, és távoznak a cégtől. Az ezzel okozott károk mértéke felbecsülhetetlen.

Mint az a fentiekből is kiderül, a megfelelő munkavállalót megtalálni komoly feladat. A ?megfelelő embernek? nem csupán a megfelelő képzettségekkel, tapasztalatokkal, előélettel kell rendelkeznie, hanem a munkához és a munkahelyhez illeszkedő személyiséggel is. Nem mindegy ugyanis, hogy a munkáltató egy multi cég vagy kisvállalkozás, hogy termel vagy szolgáltat, hogy profit orientált vagy a nonprofit szektorban működik. Nem mindegy, hogy egy csendes, elmélyült munkavégzést folytató vagy nyüzsgő, vidám, fiatalos munkahelyről beszélünk, hogy a munkát szigorú szabályok által felállított keretek között kell végezni, vagy nagy kreativitást igénylő tevékenységekről beszélünk.

Ha tapasztalt HR tanácsadó segítségét veszik igénybe, akkor a megfelelő jelölt toborzásának és kiválasztásának költségei viszonylag jól behatárolhatóak, a tanácsadó pedig általában garanciát is vállal jelöltjére: ha mégsem válik be, akkor díjmentesen új jelöltet állít a cég elé. A megfelelően kiválasztott jelölt betanítása és a szervezetbe való beillesztése is gyorsabban, gördülékenyebben – és ami a legfontosabb -, költséghatékonyabban történik, tehát az új munkavállaló felvételével járó stressz, és költségek is kordában tarthatók.

Sok munkaadó elköveti azt a hibát, hogy a ?legjobb? jelöltet választja. A ?legjobb? azonban gyakran ugyanolyan problémát jelent, mint a ?legrosszabb?. Egy túlképzett, az adott munka által igényeltnél magasabb végzettségű és nagyobb tapasztalatú kolléga – bár képes lesz elvégezni a feladatot – nem fog megfelelő kihívást találni munkájában, így gyorsan távozik majd. Egy alulképzett munkaerő pedig nem lesz képes megfelelő teljesítményt nyújtani. Egy emberileg nem megfelelő munkatárs pedig súlyosan rombolhatja a munkaadó szervezetét, és komoly károkat tud okozni munkáltatójának.

Bárhogyan is, de az így elszenvedett károk mellett a munkaadónak az egész procedúrát újra kell kezdenie: új toborzással, új kiválasztással, új betanítással, új kockázatokkal.

A tapasztalt, évi több száz munkavállaló kiválasztását folytató HR tanácsadók a munkahely profiljának meghatározása után fel tudják állítani az ?ideális? jelölt profilját, és a továbbiakban már csak azt keresik, akire az ügyfélnek valóban szüksége van: Mekk Elek minden bizonnyal kibukna a rostájukon.

 

Üdvözlettel:

Hoffmann Gábor Csaba
Munkajogi és HR tanácsadó

EU-CSOPORT

Munkaügyi, ill. munkajogi témájú kérdéseiket tegyék fel hozzászólásban, vagy küldjék el az eucsoport@eucsoport.hu e-mail címre.

Munka szervezéssel kapcsolatos kérdéseivel, árajánlat kéréssel keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségeken:

Elek Tamás: tamas.elek@eucsoport.hu +36 20 996 5456

Elek Tamás: tamas.elek@eucsoport.hu +36 20 996 5456