A Munkaerő-kölcsönzés előnyei

A hazai cégek is egyre inkább felismerik a munkaerő-kölcsönzés előnyeit.

Mint minden évben a nyári időszakban jelentősen megnőtt az igény a kölcsönzött munkaerő alkalmazására, elsősorban a szabadságolások illetve az idénymunkák miatt. Az elmúlt hónapokban a hazai munkaerőpiac élénkülése és a gazdaság fellendülésének első jelei ösztönzőleg hatottak a kölcsönzés területére, egyre nagyobb a kereslet ezen rugalmas foglalkoztatási forma iránt.

A piac növekvő igényeire való reagálás egyik legkézenfekvőbb módja a munkaerő-kölcsönzés.
Így azok a vállalatok is elgondolkodnak a kölcsönzésen, akik korábban nem, vagy csak igen kis arányban foglalkoztattak ebben a formában. A válság kezdete óta a cégek felismerték, hogy a munkaerő kölcsönzésével jobban tudnak alkalmazkodni a gazdaságban végbemenő, sok esetben előre nem megjósolható változásokhoz. Mivel a munkaerő-kölcsönzés elsődleges funkciója a rövid távú foglalkoztatás megvalósítása, ezért gyors és hatékony segítséget tud nyújtani a vállalatok termelési igényeinek változásaihoz.

A gazdasági válság hatására átalakulóban vannak a klasszikus foglalkoztatási formák, míg korábban nem kívánt rosszként tekintettek a munkaerő-kölcsönzésre, addig az elmúlt fél évben felértékelődött a munkaerő-kölcsönzés munkahely teremtő ereje.

A magas munkanélküliség miatt a munkavállalók részéről is növekedni látszik az igény a kölcsönzött foglalkoztatás iránt. A korábban kiszolgáltatottnak tekintett kölcsönzésről, mint foglalkoztatási formáról kiderült, hogy semmivel sem bizonytalanabb, mint a saját állományban dolgozók helyzete. A válság rádöbbentette a munkavállalókat, hogy mindenki egyformán kiszolgáltatott. A kölcsönzés azért is hasznos az álláskeresők számára, mert így nem esnek ki a gyakorlatból, sőt, a betanítás során új munkatapasztalatokat is szerezhetnek. Mindemellett kiváló lehetőséget jelent arra, hogy megmutassák, mire képesek. Gyakori, hogy a jól teljesítő, kölcsönzött munkaviszonnyal indult munkavállalók, amint lehetőség nyílik a létszámbővítésre, állandó státuszba kerülnek a kölcsönbevevő cégnél, mint kipróbált és bevált munkaerő.