A vállalkozások sikerének kulcsa a diákokban van?

diákmunkaA diákok rugalmassága, lelkesedése, terhelhetősége okán a cégek egyre szívesebben tölti fel szabad állományaikat fiatal munkaerővel ideiglenesen vagy hosszútávon. A diák munkaerő számos adózási és foglalkoztatási előnye mellett egész évben szezonját éli, az igazi csúcsidőszaka azonban mindig a nyár. A Gazdasági Rádió stúdiójában Gyovai Melinda, az euCSOPORT marketing igazgatója, az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet képviseletében, Érczfalvi Andrással beszélgetett a téma kapcsán.

A diákok a tanítási idő végét követően azonnal megrohamozzák a diákszövetkezeteket, hogy a nyári szünet idejére munkát kapjanak. Vannak, akik kisebb baráti csoportokban érkeznek és bármilyen típusú munkát szívesen elvégeznek, de akadnak olyanok is, akik egyedül, nagyon tudatosan, kifejezett céllal térnek be a szövetkezetekhez, hogy a karrierjük első mérföldköveit megalapozzák egy szakmai munka keretén belül.

A diákok értékrendje egyre inkább igazodik ahhoz, hogy az általuk kiválasztott diákmunka a jövőben is hasznukra válhasson. Szakmai munka tekintetében a tanulmányukhoz igazodó pozíciót igyekeznek vállalni, akár gyakornokként, akár asszisztensként például pénzügyi, gazdasági, jogi területeken, de sokan választanak szellemileg kevésbé megterhelő munkát bolti kisegítőként vagy raktárosként. Sok esetben a diákmunkák extra élményt is nyújthatnak, például egy fesztiválon vagy rendezvényen való kisegítés, hostess munka esetén. A diákok tanulékonyak és gyorsan integrálódnak a szervezetbe. Rugalmasságuk, lelkes hozzáállásuk, teherbíró képességük csupán néhány érv azok közül, amiért rengeteg cég választja őket munkatársul.

„A munkáltatók egyre jobban kihasználják a diákmunka nyújtotta lehetőségeket. A nyári diákmunka nagy előnye, amire sokszor akár nem is gondolnak a vállalkozások vezetői, hogy ezekben az időszakokban sok kolléga kiesik a nyári szabadságolás vagy akár kisgyermekes család okán és ezekben az időkben diákmunkával vagy egyszerűsített foglalkoztatással kiválóan pótolható a hiányzó munkaerő a kieső időre.” – erősítette meg Gyovai Melinda, marketing igazgató. A diákok foglalkoztatásának további előnye, hogy a munkaerő költsége bérköltség helyett igénybe vett szolgáltatás költségszámlájaként jelenik meg a könyvelésben, és a munkáltatói járulék mértéke diákmunka esetén 0 forint. A hagyományos foglalkoztatáshoz képest diákmunka esetén csak a ténylegesen ledolgozott munkaórák után fizet a cég és nincs szabadság, sem betegállomány. Az euDIÁKOK Iskolaszövetkezetnek 55.000 fős adatbázisa van országos lefedettséggel.

Fenti érvek mellett jól teljesítő diákokat foglalkoztatni akár egy ígéretes és hosszú távú befektetés is lehet, amivel a cég akár jó előre biztosíthatja a jövő munkatársait és ezáltal a cég jövőbeli sikereit. Az adott vállalkozás saját cégkultúrájára formálja az ifjú munkaerőt, kialakítva egy kölcsönös bizalmi viszonyt, éppen ezért a diplomaszerzés után, a kölcsönös tapasztalatok birtokában akár saját állományában, teljes munkaidőben is alkalmazhatja felsőfokú végzettséggel rendelkező, saját növendékét.

Üdvözlettel:
Rumpf Nikoletta
euCSOPORT

Munkaügyi, ill. munkajogi témájú kérdéseiket tegyék fel hozzászólásban, vagy küldjék el a munkaugy@eucsoport.hu e-mail címre.

Munkaerő-kölcsönzéssel ill. munkaerő közvetítéssel, valamint diákmunkával kapcsolatos kérdéseivel, árajánlat kéréssel keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségeken:

Pócs Gyula: gyula.pocs@eucsoport.hu, +36 20 451 6746