Céges karácsony: ablakon kidobott pénz vagy hatékony HR eszköz?

céges karácsonyi buliSok vállalatvezető úgy gondolja, hogy a különféle céges bulikra fordított összeg ablakon kidobott pénz.

Különösen igaz lehet ez válság idején. Azonban így karácsony idején érdemes lehet újra végiggondolni ezt az álláspontot.

Életünk nagy részét munkahelyünkön töltjük. Jóformán többet vagyunk kollégáinkkal, mint családunkkal. Éppen ezért a munkahelyi légkör javítása érdekében nagyon fontos esemény a céges karácsony.

A munkavállalók számára javadalmazási szempontból a céges karácsonyi buli egyfajta jutalomnak, az éves munkáért kapott fizetségnek számít. Ha a munkáltató jól csinálja, akkor ráadásul olyan fizetségnek, melyet a konkurencia nem, vagy csak nagyon nehezen fog tudni utánozni, ennélfogva a munkáltató stratégiai versenyelőnyét biztosító tényezők egyike is lehet. Egy egyedileg kitalált karácsonyi program olyan előny lehet a munkáltató számára, amelyet a konkurencia nagyon nehezen tud lemásolni, ennélfogva erősíti a munkavállalók elkötelezettségét. Versenyképes értéket teremteni pedig csak elkötelezett munkavállalókkal lehet.

Másik oldalról tekintve pedig a munkavállalók, illetve a vezetők és a beosztottak között év közben számtalan súrlódás, feszültség, nézeteltérés keletkezik. Ezek a feszültségek év közben rontják a cég hatékonyságát, visszafogják a termelést. A karácsonyi partik segíthetnek abban, hogy a munkavállalók „kieresszék a gőzt”. A feszültségek elsimítása hozzásegíti a munkavállalókat a hatékony és gördülékeny munkavégzéshez.

A karácsonyi (és más alkalmakra időzített) céges rendezvényeknek ugyanakkor van egy másik aspektusuk is. A munkavállalók ugyanis (egy bizonyos szint felett) már nem csupán a fizetés miatt vállalnak munkát egyik vagy másik cégnél. Természetesen a fizetés is fontos tényező, azonban messze nem az egyetlen, ráadásul a fizetés talán az egyetlen olyan, amelyet bárki, bármikor képes utánozni. Egy menedzsment szakíró szerint bármelyik konkurenciánk képes több pénzt ajánlani legjobb munkavállalóinknak, így tehát egy olyan vállalkozás, amelyik a munkavállalók elismerését csak a pénzbeli jutalmazásra korlátozza, komoly veszélynek teszi ki magát: munkavállalói könnyen átszivároghatnak néhány tízezer Forintért is a konkurenciához. Ugyanakkor pont az egyéb elismerési módokra leginkább fogékony munkavállalói réteg termeli egy vállalkozásban a legnagyobb hozzáadott értéket, és ők képesek biztosítani a vállalkozás számára tartós stratégiai versenyelőnyt.

A munkavállalás pszichológiai hátterében fontos szerep jut a munkavállalók társas szükségleteinek. Maslow híres piramisában a társas szükségletek olyan alapvető igénynek minősülnek, amelyek kielégítése a munkavállalók -és egyáltalán az emberek- számára különösen fontos. Tehát nem csupán a pénz, hanem a társaság miatt is járunk be a munkahelyünkre.

A munkavállalók tehát nem csupán pénzért, hanem a társaságért is dolgoznak: a munkahelyen való megmaradásnak, egy esetlegesen jobb anyagi lehetőségeket rejtő ajánlat elfogadásának komoly gátja lehet, ha a jelenlegi munkahelyen a közösség megtartó ereje nagy, és a munkavállaló kötődik a kollégáihoz. Ugyanez visszafelé is igaz: egy rossz kollektíva (de akár egyetlen rossz kolléga is) önmagában okot jelenthet a munkavállaló számára, hogy új állás után nézzen. A megfelelően szervezett közösségi élet ennélfogva vastagon megtérül: a munkavállalók nem csak a munkahely, hanem egymás irányában is elkötelezettek lesznek, és segíteni fogják egymás munkáját.

Az ideális céges rendezvény megszervezésekor ugyanakkor a munkavállalók hajlamosak a klikkesedésre: egy nem megfelelően szervezett karácsonyi parti során a klikkek, a szokásos munkavállalói közösségek egyben maradnak, és a parti nem hogy segítene az egyes részlegek közötti kommunikáció javításában, de egyenesen tovább fokozza a klikkesedést: akik addig együtt voltak, azok még közelebb kerülnek, akik pedig nem jöttek ki jól, azok még jobban eltávolodnak egymástól.

Egy megfelelően megszervezett karácsonyi parti tehát az év során sokszorosan megtérül: a cég versenyképessége szempontjából a kollektíva összetartását erősíti, és levezeti az év során felgyülemlett feszültségeket.

Üdvözlettel:

Hoffmann Gábor Csaba
Munkajogi és HR tanácsadó

EU-CSOPORT

Munkaügyi, ill. munkajogi témájú kérdéseiket tegyék fel hozzászólásban, vagy küldjék el az munkaugy@eucsoport.hu e-mail címre.

Munkaerő-kölcsönzéssel ill. közvetítéssel, valamint diákmunkával kapcsolatos kérdéseivel, árajánlat kéréssel keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségeken:

Elek Tamás: tamas.elek@eucsoport.hu +36 20 996 5456

Elek Tamás: tamas.elek@eucsoport.hu +36 20 996 5456