Gyakornok, mint befektetés

Az euCSOPORT szakmai stábja egy egyedülálló kutatás keretében monitorozta, hogy mik a fiatal munkavállalók motivációi. A kutatást egy több mint 1300 fős mintán készítették. Az eredmények többek között kimutatták, hogy a szakmai munkavégzés, a karrier lehetősége a legfontosabb szempontok közé tartoznak, mikor iskolaidő melletti munka után néznek a fiatalok. Az Y és Z generáció tagjai nagyon tudatosan tervezik a karrierjüket, és pontosan tudják, hogy az első főállású munkahelyük előtt már milyen fontos, hogy a tanulmányaikhoz igazodó, gyakorlati tudást is fel tudjanak mutatni.

Az idei nyári és őszi trendek azt mutatják, hogy négyszer annyi diák érdeklődik diákmunkák irányt, mint korábban, ezzel párhuzamosan azonban a cégek is egyre inkább felismerik ennek a foglalkoztatási formának az előnyeit, így még mindig több a nyitott pozíció a diákok számára, mint amennyien jelentkeznek rájuk. Korábban több diák volt, kevesebb pozícióra, tehát nem volt nagy választási lehetőségük a fiataloknak. Ekkor még szinte kizárólag a beosztás rugalmasságát és a bért vették figyelembe. Ha ezen elvárások mentén megfelelt a pozíció, már jelentkeztek is. Most, hogy az általános munkaerő hiány a diákmunkára is kihat, a diákok felismerték, hogy lehetőségük van válogatni a felkínált lehetőségekből. „A kutatásból is kiderült, hogy a rugalmasságon és a béren felül, legalább ennyire fontos szempont számukra a munkahelyi környezet, a kapcsolatépítési lehetőség, és a szakmaiság. – meséli Gyovai Melinda, az euCSOPORT marketing és kommunikációs vezetője. – Ezeket az adatokat különböző szempontok szerint is vizsgálhatjuk, például kimutatható, hogy a nem budapesti fiatalok számára sokkal fontosabb a kapcsolatépítési lehetőség, mint a rugalmas beosztás. Valószínűleg nekik kevesebb lehetőségük van, ezért inkább ők igazodnak a pozícióhoz, de mindenképpen vágynak az ismertségük kiterjesztésére.”

A vállalatok számára fontos pontosan definiálni a szóban forgó két lehetőség különbségét. Az, hogy valaki gyakorlatot szerez, azt jelenti, hogy a végzettségének megfelelő szakmában helyezkedik el, és tapasztalatokat gyűjt a munka során.
A másik, az abszolutórium megszerzéséhez kötelezően előírt szakmai gyakorlat. „A diákmunka eddig tökéletesen alkalmas volt arra, hogy gyakorlatot szerezzen a diák a munkavégzés során, azonban kevés esetben volt lehetőség arra, hogy az abszolutórium megszerzéséhez kötelezően előírt szakmai gyakorlatot teljesítse diákmunka formában. Ebben történt változás idén április 22-től a Szövetkezeti Törvény módosítása során, ami lehetővé teszi, hogy Iskolaszövetkezeten keresztül is lehessen az abszolutórium megszerzéséhez kötelezően előírt szakmai gyakorlatot teljesíteni.” – mondta Hoffmann Gábor, az euCSOPORT munkajogi vezetője.

Korábban a vállalkozásoknak nem volt kifejezetten érdeke gyakornokokat alkalmazni, hiszen ennek hivatalos adminisztrálása külön nagy, és plusz terheket vont magával. Mostantól Iskolaszövetkezeten keresztül le lehet igazolni kötelező szakmai gyakorlatot. A foglalkoztatót így nem nyomják az adminisztrációs terhek, mert az Iskolaszövetkezet ezt átvállalja. A másik fontos hozadéka a törvénymódosításnak, hogy korábban nem volt olyan platform, ahol a gyakorlati idejüket letölteni szándékozó diákok, és a gyakornokokat szívesen alkalmazó munkaadók egymásra találhattak volna. Most az iskolaszövetkezetek weboldala erre teljes mértékben lehetőséget ad, mint a www.eudiakok.hu.

További eltérés még a foglalkoztatás tekintetében, hogy korábban a 6 hetet el nem érő szakmai gyakorlatra nem kellett díjat fizetnie a munkáltatónak, illetve hogy e felett is a havi minimálbér 15%-át kellett adnia hetente. Ez egy kedvezményes fizetési konstrukció volt, amit persze a diákok nem szívleltek. Mostantól az iskolaszövetkezeten keresztül már nem alkalmazható.

Az új törvény előnyei a vállalatok számára:

  • az adminisztrációs terhek megszűnése,
  • nem kell a hallgatóval különleges munkaszerződést kötni,
  • nem kell a hallgató oktatási intézményével különleges megállapodást kötni,
  • az adóhivatal felé nem kell bejelenteni a hallgatót (mert a bejelentés megtörténik a diákszövetkezet által).

A vállalatok számára tehát mindenképpen egyszerűbb és előnyösebb, a diákok számára pedig hasznosabb és kifizetődőbb az új törvény.

Az adás ide kattintva érhető el