Jelentős költségmegtakarítás a toborzás-kiválasztás folyamatában

Hogyan segít a grafológia a megfelelő munkatárs megtalálásában?

grafológiaEgyre többször hallunk róla, hogy a cégek saját maguk keresik meg az új munkavállalóikat. Teszik ezt a népszerű közösségi portálokon, ingyenes hirdetési felületeken vagy ajánlás útján. Ezek mindegyike nagyon jó toborzási lehetőség, akárcsak az erre specializálódott álláskereső portálok.

Mi ilyenkor az általános gyakorlat? Megjelenik a hirdetés a már említett felületeken és a jelentkezések áradata megindul. Az elmúlt évek megváltozott gazdasági helyzete, a nagyfokú munkanélküliség és bizonytalanság felerősítette az álláskeresési tendenciákat, így egy-egy pozícióra nem ritka a több száz jelentkező. Ennyi önéletrajzból a mindennapi teendők mellett szinte képtelenség megtalálni a legmegfelelőbb jelöltet, így a leggyakrabban az első 10-20 jelentkezőből történik a kiválasztás.

Napjaink gazdasági helyzetében nagyon fontos, hogy a cégek kellő gyorsasággal és rugalmassággal tudjanak reagálni egy-egy problémára, igényre az egyre erősödő versenyhelyzetben. Így tehát elengedhetetlen, hogy a munkatársak nemcsak kiváló szakemberek legyenek a saját pozícióikban, de gyorsan tanuljanak, jól tudjanak reagálni a változásokra és elkötelezettek legyenek a cég iránt. Az általános személyiségjegyek vizsgálata mellett a toborzásra, kiválasztásra szakosodott cégek ezért is alkalmaznak teszteket, illetve egyes pozíciókban még grafológiai elemzéseket is! Egy ilyen elemzés nagyon átfogó képet ad egy jelöltről, különösen, ha a HR tanácsadó személyiségtesztet is alkalmaz. A tanácsadó cég e mellett segít kialakítani az ellátandó feladatok körét, meghatározni a szükséges kompetenciákat, kialakítani a kiválasztási folyamatot és megbízható módszert biztosítani az ideális munkatárs megtalálására, valamint különböző objektív mérő módszerekkel segít döntést hozni.

Az elmúlt harminc évben a grafológia tudománya is nagy fejlődésen ment keresztül. A mai grafológiai irányzatok többsége mérésen alapul: a grafológus azt vizsgálja, hogy az egységes állami norma szerinti írás-sztenderdtől miként tér el az írás, mind forma, mind méret szempontjából. Az írás monitorozása során a grafológus több száz számszerű adatot vizsgál és hasonlít össze. A sztenderdtől való eltérések globális értelmezése során tesz megállapítást egyes személyiségjegyekre, motiváltságra, önérvényesítő törekvésekre, várható viselkedésre, valamint arra, hogy a személyiség hogyan működik dinamikus egészként.

Egy rutinos HR tanácsadó hetente számtalan személyes interjút folytat, több száz önéletrajzot néz át, sőt már az előtt szűrést végez, hogy megnyitna egy pályázati anyagot. A leszűkített körből a jelentkezők kb. 15%-a kap lehetőséget telefonos interjúra, még kevesebben jutnak el a személyes találkozóig. A grafológiai elemzés alkalmazásakor sem az a legfőbb probléma, hogy 300 jelentkezőből hogyan találjuk meg a legjobbat – mivel egy komoly grafológiai elemzés elkészítése a grafológus számára bő 20 órányi elemzési munkát jelent, ezért nem valószínű, hogy a beérkező pár száz kézzel írt önéletrajz mindegyikét mély-elemzésnek vetik alá. Jellemzően a kiválasztási folyamat végén, 3-5 pályázó részletesebb megismeréséhez készítenek grafológiai elemzést, hogy biztosan azt az illetőt válasszák ki, aki nem csak szakmailag, hanem személyiségében, kompetenciáiban és stílusában is be tud illeszkedni a vállalat egészébe. A kiválasztás támogatása során a megbízó cég nem csupán egy szöveges jellemzést, hanem egy számadatokkal is kibővített elemzést kap, amely alapján a pályázók objektíven összehasonlíthatók.

Grafológus alkalmazása során objektív és mélyebb képet kapunk a jelöltekről, hiszen a személyiségtesztektől eltérően – ahol a munkavállaló saját maga válaszol a kérdésekre – a grafológiai vizsgálat során teljes egészében egy külső szakember végzi az elemzést, illetve a grafológia által olyan jellemzők is feltárhatók, melyek a személyiségtesztek által, vagy az interjú során nem.

mentális-képességek

Mennyibe kerül a rosszul kiválasztott munkatárs?

Bruttó 200.000 Ft fizetésű pozícióba történő keresést vizsgálva: figyelembe véve a hirdetés költségét, az időt amit a teljes kiválasztási folyamattal tölt egy munkatárs (vagy rosszabb esetben az ügyvezető), az ő kieső ?termelését?, a felvett munkavállaló 3 hónapos próbaidőre jutó bérét, járulékos költségét, az őt betanító kollégának az idejét és azt az értéket, amit ebben a pozícióban elő kellene állítani, majd az újbóli toborzás és kiválasztás költségét, amennyiben mégsem a megfelelő jelöltet választotta a cég, egy rosszul sikerült kiválasztás kb. 2.000.000 Ft veszteséget jelent. Természetesen minél nagyobb a bér és annak költsége, ez a szám annál nagyobb. Egy tanácsadó cég minden esetben garanciát vállal az általa kiválasztott munkavállalókért és a fent említett 2.000.000 Ft töredékéért sokkal rövidebb idő alatt a jelentkezők sokkal szélesebb köréből képes több lépcsős kiválasztási rendszeren keresztül tesztekkel és akár grafológiával jól megalapozott szakmai döntést hozni.

Egy HR tanácsadó cég a kiválasztás mellett jellemzően munkaügyi támogatást is nyújt. A változó jogszabályi környezetben segít tanácsot adni az optimális foglalkoztatási és bérezési formákra, lehetőségekre, kedvezményekre valamint felhívja a megbízó figyelmet az esetleges problémákra, megkeresi az adott problémára az ideális megoldást.

WritenowAz EU-Jobs Kft. munkatársai a toborzás, kiválasztás folyamata során HR támogatást, valamint munkaügyi és munkajogi segítséget is nyújtanak Partnerei részére, valamint a WriteNow! Grafológiai Társulás segítségével grafológiai elemzést készítenek a jelöltekről.

Ha kérdése lenne a grafológiával kapcsolatban, tegye fel nekünk az info@writenow.hu címen, illetve, ha érdekességeket szeretne olvasni a grafológia és pszichológia világából, ajánljuk blogunkat: http://tars-az-onismeretben-blogspot.hu

Üdvözlettel:

Elek TamásElek Tamás
vezető értékesítő
tamas.elek@eucsoport.hu

EU-CSOPORT

Tánczos ZsuzsaTánczos Zsuzsa, grafológus, WriteNow! Grafológiai Társulás
tanczos.zsuzsanna@writenow.hu
www.writenow.hu

 

Munkaügyi, ill. munkajogi témájú kérdéseiket tegyék fel hozzászólásban,
vagy küldjék el a munkaugy@eucsoport.hu e-mail címre.

Munkaerő-kölcsönzéssel ill. közvetítéssel, valamint diákmunkával kapcsolatos kérdéseivel, árajánlat kéréssel keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségeken:

Elek Tamás: tamas.elek@eucsoport.hu +36 20 996 5456

Elek Tamás: tamas.elek@eucsoport.hu +36 20 996 5456