Megéri atipikus foglalkoztatási formát választani

MunkavállalókKevesen ismerik és alkalmazzák az atipikus foglalkoztatási formákat Magyarországon. Annak ellenére, hogy számos kedvezménnyel jár, és az Unió is támogatja Magyarországon ezek a foglalkoztatási formák még mindig nem eléggé ismertek és elterjedtek. ? derült ki egy uniós szintű felmérésből. Ezen foglalkoztatási formák ismertetése, népszerűsítése céljából a Gazdasági Rádió műsorában Fekete-Kőrösi Márta, az euCSOPORT HR vezetője beszélgetett Érczfalvi Andrással.

Atipikus foglalkoztatási formának tekintünk minden olyan munkaviszonyt, amely a hagyományos munkajogi foglalkoztatásból eltér. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a hagyományos munkajogviszonyon túlmutató, rugalmas munkavégzési formák sorolhatóak ide. Az eltérés megmutatkozhat a szerződés jellegében, a munkavégzés helyében vagy a munkaidő hosszában, a beosztásban. Az atipikus foglalkoztatás szinte minden típusát alacsonyabb mértékben veszik igénybe Magyarországon, mint az Unió más országaiban, azonban az évek során egy lassú terjeszkedés már hazánkban is megfigyelhető.

Az atipikus foglalkoztatás egyik legnépszerűbb formája a munkaerő-kölcsönzés. Munkaerő-kölcsönzés esetén a munkáltatói jogokat közösen gyakorolja a kölcsönző (mint pl. az euCSOPORT) és a munkát biztosító cég. A munkavállaló ilyen esetben a kölcsönző cég állományába kerül, a bért onnan kapja, de a munkavégzés az Munkáltató érdekében, az ő cégénél történik. A kölcsönző cég feladata, hogy felkutassa a megfelelő munkavállalókat, és a megbízó munkáltató helyett ellássa a foglalkoztatásukhoz kapcsolódó valamennyi adminisztratív és pénzügyi feladatot.

kivalasztasHazánkban egyenlőre főleg a pénzügyi és bank szektor választja ezt a megoldást. A pénzügyi cégek zavartalan működése és az ügyfélszolgálatok minőségbiztosítási elvárásainak maradéktalan teljesítése állandó kihívást jelenthet. Ezek a cégek ugyan nagy, saját HR osztállyal rendelkező vállalatok, mégis a meglévő állomány napi HR feladatainak ellátása olyan leterheltséget jelent, ahová adott esetben a toborzási, munkaerő kiválasztási feladatok már nem, vagy csak nagy nehézségek árán férnek bele. Ilyenkor hatalmas segítség lehet egy munkaerő-kölcsönzésre szakosodott cég, mint pl. az euCSOPORT, amely a megbízónál rövidebb idő alatt, és így a cég számára mindig költséghatékony módon, garanciavállalás mellett tud teljesíteni. A tendenciák szerint, a kölcsönzési formát inkább a nagyvállalatok választják, mivel jobban ismerik ennek előnyeit, mint a kis- és középvállalkozások. A nagyvállalatok multinacionális szemléletből fakadóan tájékozottabbak és kifejezetten keresik a közvetítők munkáját és tanácsait, ha felmerül az igény új munkavállalóra. Mindazonáltal, ha sikerül meggyőzni egy kis és középvállalkozás vezetőit és döntéshozóit ezeknek az alkalmazási formáknak az előnyéről, akkor az egyértelmű haszon náluk is megmutatkozik. ?Call centerek esetében például tökéletes választás a munkaerő-kölcsönzés. A call centerekben dolgozók számára speciális elvárásrendszert dolgoztunk ki annak érdekében, hogy csökkentsük a fluktuációt és megbízóink mielőbb dolgozhassanak az elvárt létszámú és adottságú dolgozói állománnyal. Természetesen a call centeres pozíció csak egy példa volt, kölcsönöztünk már nagyobb létszámban betanított munkásokat is számos területen, de a fenti pozíciók bármelyike esetén nem csak kölcsönzésre, de munkaerő-közvetítésre is fel vagyunk készülve, ami szintén számos előnyt jelent a megbízó számára.? ? tudhattunk meg Fekete-Kőrösi Mártától.

A másik rendkívül előnyös atipikus foglalkoztatási forma a munkaerő közvetítés. Ebben az esetben, a cég, akinek munkaerőre van szüksége, megbíz egy munkaerő közvetítésre szakosodott vállalkozást, ahova gyakorlatilag kidelegálja a toborzás, felkeresés, interjúztatás és kiválasztás feladatköreit, vagyis szakmai hozzáértőre bízza a teljes folyamatot. Sok középvállalatnál, de nagyobbaknál is tapasztalható, hogy szakember hiánnyal küzdenek, ha például valaki távozik a cégtől és hosszú időn át nem találják a megfelelő jelöltet vagy éppen idejük, emberük sincs arra, hogy megtalálják az utódot. Ilyen pozíciók például a könyvelő, bérszámfejtő, kontroller, a legtöbb szakasszisztensi pozíció, marketinges, értékesítő, vagy bármilyen szakirányú végzettséghez kötött pozíció. Rossz megoldás ilyenkor, ha házon belül próbálják megoldani a felgyülemlett feladatok elvégzését akár a meglévő állomány további terhelésével, az adott pozícióhoz tartozó feladatok szétosztásával vagy egy végzettség nélküli kolléga megbízásával. Ritka esetben beválhat, de általában a szervezetben dolgozók és végül a cég maga is megsínyli egy ilyen rossz döntés következményeit.

palyazat?A munkaerő közvetítés általában úgy indul, hogy megbeszéljük a megbízónkkal az elvárásait, a követelményrendszerét. Ezeket mi szakmai szempontból sokszor kategorizáljuk, van, hogy specifikusabbá tesszük, de az elmondott igények alapján már pontos képünk lesz a cég ideális jövőbeli munkavállalójáról, így küldhetünk majd olyan jelölteket, aki tökéletesen megfelelőek az adott pozícióra.? ? meséli Fekete-Kőrösi Márta. Abban az esetben is tehát, ha csupán egy vagy két pozícióról van szó, érdemes szakértő segítséget kérni és külsős munkaerő-közvetítő cégre bízni a keresést, akik a megfelelő garanciával gyorsan és hatékonyan megoldják a problémát. Biztosan költséghatékonyabb lesz ez így a cégnek, mint az előbb említett megoldások bármelyike, érdemes tehát ezeket a lehetőségeket mérlegelni és a döntés előtt elvégezni a szükséges számításokat, kockázatelemzést. Az euCSOPORT a közvetítési szolgáltatás esetén 3 hónap garanciát ad, ami arról szól, hogy ha objektív okok miatt végül mégsem megfelelő a jelölt vagy a próbaidőn belül elmegy a cégtől, akkor díjmentesen pótolják egy új jelölt közvetítésével.

Fekete-Kőrösi Márta egyik kedvenc példáját osztotta meg velünk, amit az asszisztensi pozíciók megítélése során rendszeresen tapasztal. ?Rengeteg cégnél látjuk, hogy nem vagy nagyon rosszul választanak asszisztenciát a cég legfontosabb emberei, a szakmai vezetők mellé. A vezetők ilyen esetekben túlterheltek, stresszesek és valójában csak részben tudnak a saját munkájukra, a stratégiailag fontos döntésekre koncentrálni. Sajnos ez visszatérő probléma a „praxisunkban”, pedig egy jó asszisztens, akár hosszú-hosszú éveken át több munkahelyen is elkísérheti főnökét, amennyiben sikerül kialakítaniuk a megfelelő munkafolyamatokat és az elengedhetetlenül szükséges bizalmat egymás között. Ehhez azonban az első lépés mindig a megfelelő szakmai felkészültség, hiszen pusztán szimpátia alapon nem lesz valaki profi pénzügyi, marketing vagy jogi asszisztens. Ezek a pozíciók ugyanis nem azonosak a titkárnői pozícióval, hiszen a megfelelő szakasszisztens átlátja a szakmai elvárásokat, feladatokat és azok előkészítésében, konkrét kivitelezésében nyújt segítséget főnökének vagy adott esetben egy egész osztálynak. Egy jó asszisztens segítségével szárnyalni képes egy értékesítési, pénzügyi vagy marketing osztály?

Szakmai tapasztalat, hogy a munkavállalók időnként megijednek attól, hogy egy kölcsönző cégen keresztül kerül sor a foglalkoztatásukra. Ez némileg érthető, ugyanakkor érdemes tudni, hogy Magyarországon léteznek azért az euCSOPORThoz hasonló, több éves múlttal és kitűnő referenciákkal rendelkező munkaerő-kölcsönző cégek, amelyek megfelelő védőhálót jelentenek a munkavállaló számára. Tudni kell ugyanis, hogy sok esetben egy cégnek csupán a munkaerő-kölcsönzési forma ad lehetőséget a létszámbővítésre, hiszen pl. létszámstop esetén a kölcsönzési összeg nem a bérköltségeknél jelentkezik. Ilyen esetekben a jól teljesítő munkaerő állandó állományba való átvételére később sokkal nagyobb esély van a kölcsönzött állományból, mint kívülről, amit a cégek meg is szoktak tenni amint erre lehetőségük nyílik. ?Bíztatnék minden munkavállalót tehát, ha felismeri, hogy kölcsönző, közvetítő cég állásajánlatát nézi éppen, tájékozódjon a cég múltjáról és referenciáiról. és ne szalassza el a munkalehetőséget csupán azért, mert mondjuk kölcsönzési konstrukcióról van szó.? ? nyilatkozta magabiztosan a HR vezető.

Üdvözlettel:
Rumpf Nikoletta
euCSOPORT

Munkaügyi, ill. munkajogi témájú kérdéseiket tegyék fel hozzászólásban, vagy küldjék el a munkaugy@eucsoport.hu e-mail címre.

Munkaerő-kölcsönzéssel ill. munkaerő közvetítéssel, valamint diákmunkával kapcsolatos kérdéseivel, árajánlat kéréssel keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségeken:

Pócs Gyula: gyula.pocs@eucsoport.hu, +36 20 451 6746