Nemzetközi munkalehetőségek – mi a tendencia 2012 nyarán a munkavállalók előtt?

2011. május 1. óta már Németország és Ausztria is megnyitotta kapuit a magyar munkavállalók előtt. A korábban engedélyhez kötött munkavállalás folyamata így jelentősen egyszerűbbé vált ebben a két országban is. Mi a helyzet az azóta eltelt bő egy évben? Változott-e az emberek külföldi munkavállalási kedve, illetve a magyar munkavállalókat is érintő  nemzetközi kínálat?

Magyarországon az utóbbi időben jelentősen nőtt a külföldi munkákat keresők száma. Több forrásból is értesülhettünk róla, hogy a mai középiskolások és az egyetemisták inkább nemzetközi vizeken képzelik el a karrierépítést, mint itthon. Sőt, ez a motiváció a felső-, de sok esetben már a középfokú tanulmányaik kiválasztásában is dominál. Ez a változás az elmúlt évben az EU-Jobs Kft. nemzetközi üzletágában is érezhető volt. A jelentkezők száma is jelentősen nőtt, illetve a pályázók átlagéletkora is arra utal, hogy a fiatalok érzik magukban a kellő motivációt.

Hozzájárul ehhez, hogy a külföldi cégek is inkább a húszas, harmincas korosztályt látják szívesen a csapatukban. Egyes országokban különösen érezhető a fiatalok iránti érdeklődés, hiszen Nyugat-Európa bizonyos területein annál nagyobb kedvezményekre jogosultak a cégek, minél fiatalabb munkavállalót alkalmaznak. Sok esetben azonban maga a meghirdetett pozíció indokolja, hogy a fiatalabb korosztály számára hirdessék, hiszen olyan fizikai munkát kell végezni, amit az idősebbek hosszú távon, napi 8 órában nem tudnának. Mindezek mellett sajnos még mindig igaz, hogy a Kelet-Európából érkezők sokszor jóval alacsonyabb fizetésért is elvállalják azt a munkát, amire a saját hazájukból már nem találnak maguknak jelentkezőket. A meghirdetett bér azonban még mindig motiváló a közép-kelet-európai munkavállalók számára, hisz a saját országukban kapott bértől jóval magasabb fizetést kapnak.

Jellemzően még mindig magasan kvalifikált pozíciókra (orvos, mérnök, gyógyszerész, stb.) és a jól képzett szakmunkásokra van a legnagyobb igény – főleg a hozzánk közeli nyugati országokban, német nyelvterületen -, de nagy az igény a magyar munkaerőre az egyszerűbb munkák esetén is. Ilyenek pl. a képzettséget nem igénylő összeszerelési feladatok, egyéb kertészeti, gyári munkák. E mellett sok lehetőség rejlik még az idegenforgalomban (éttermekben, hajókon, szállodákban), ezek a vállalkozások szintén szívesen foglalkoztatnak nyelveket jól beszélő magyar munkaerőt – rövidebb szezonális, vagy akár hosszabb távra is. De az idegennyelv ismerete nem csak a magasabb beosztásban lévőket érinti. A szakmunkásoktól és az egyszerűbb kertészeti munkákat ellátóktól jellemzően ugyanúgy megkövetelik, hogy megfelelő – legalább alapszintű – nyelvtudással rendelkezzenek, akkor is, ha csoportosan, szintén magyarokkal együtt végzik a munkát.

Az EU-Jobs Kft. munkatársai saját tapasztalataikból kiindulva is meg tudják erősíteni, hogy ezek azok a területek, ami iránt a legtöbbször érdeklődnek a pályázók. Sajnos azonban nem mindenki kapja meg a lehetőséget, hogy nemzetközi területen tegye próbára magát. A legnagyobb gondot még mindig a nem megfelelő szintű nyelvtudás jelenti, sokan ugyanis – néha túlzottan – „felülértékelik”

saját nyelvismeretüket, és sokszor irreális elvárásokkal pályáznak meg egy-egy pozíciót. De nagyon sok esetben fordul elő az is, hogy nincs meg a kellő motiváció, ezért a kiválasztást követően, a biztos munkahely tudatában, az utolsó pillanatban mégis visszakozik az utazás elől. Ahogy egy – már fél éve Németországban dolgozó – munkavállalónk említi: „ha 99%-ig vagy biztos abban, hogy te külföldön akarsz dolgozni, akkor maradj még otthon, és csak akkor indulj el, ha már 100% lesz!”

Mindezek mellett fontos azt is megemlíteni, hogy tőlünk nyugatra sincs „kolbászból a kerítés”. Csak kitartó és kemény munkával lehet jól érvényesülni, hosszú távú munkalehetőséget nyerni, és ehhez a nyelv- és szakmai tudás mellett bizony szükség van jelentős mennyiségű önbizalomra és nagy szorgalomra is.

Német Gábor
Marketing vezető

EU-CSOPORT

Munkaügyi, ill. munkajogi témájú kérdéseiket tegyék fel hozzászólásban, vagy küldjék el az eucsoport@eucsoport.hu e-mail címre.

Munka szervezéssel kapcsolatos kérdéseivel, árajánlat kéréssel keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségeken:

Elek Tamás: tamas.elek@eucsoport.hu +36 20 996 5456

Elek Tamás: tamas.elek@eucsoport.hu +36 20 996 5456