Trendforduló a munkaerő piacon

Alapvetően megváltozni látszanak a trendek, annak mentén, ahogyan a munkaerőhiány átformálja a piacot. Megváltozik például, hogy milyen információkkal lehet felkelteni egy álláskereső figyelmét, és az is, hogy milyen a munkavállalók reakciója, hogy miként válaszolnak a megkeresésekre. Az új fajta szemléletről beszélt Tóth Károly, az euCSOPORT hazai és nemzetközi közvetítési üzletág vezetője.

A hirdetésekben sokkal konkrétabb információkat kell megfogalmaznunk, abszolút proaktívnak kell lennie a munkaerőt keresőt cégnek. „Korábban hirdetések útján, általánosabb információkat megadva kerestük az aktív álláskeresőket, de ez most megváltozott. Konkrét, és részletes cég-, és munkakörismertetővel, bérinformációkkal szólítunk meg passzív álláskeresőket. Ők azok, akik jelenleg rendelkeznek munkahellyel, de nem elégedettek és hajlandóak lennének váltani egy jobb lehetőségért. Az a tapasztalatunk, hogy hiteles és releváns információk miatt a passzív álláskeresők átgondolják a váltást.” – meséli Tóth Károly. Mindezeket 2016-tól kezdve a HR szakma, a munkaerő kölcsönző és közvetítő cégek, mint az euCSOPORT, egyértelműen érzékeli. Ennek megvalósításához azonban nélkülözhetetlen a munkaerőt kereső cég nyitottsága és bizalma a munkaerő közvetítője felé. Ezek okán vállalatoknak sokkal több és részletesebb információt kéne megosztaniuk: karrierlehetőségek, a pontos munkahelyi környezet, munkahelyi szokások, az elérhető bérsáv alja. Az euCSOPORT arra ösztönzi partnerit, hogy nyissanak az új irányok felé, induljon el egy együtt gondolkodással abba az irányba, hogyan és milyen eszközökkel lehet megfogni a passzív álláskeresőket. „Ha ezt csomagban kéne megfogalmazni, akkor arra vágyunk és arra törekszünk, hogy olyan jellegű együttműködéseket hozzunk létre partnereinkkel, ahol a kölcsönösség és a nyitottság bizalma dominál. – mondta Tóth Károly – Ez jövő, ami felé el kell indulnunk!”

Ha megvannak a szükséges információk, fontos azokat célzottan alkalmazni. Egy Y generációs munkavállaló számára például nem biztos, hogy előny, ha mindent részletesen megadunk, vagy 20-25 pontban felsoroljuk, hogy mi lesz a feladat. Az ő esetük inkább a vágykeltés, a fejlődési lehetőségek, a nyelvtudás és a képzések fontosak.

Tóth Károly, az euCSOPORT nemzetközi részlegének is vezetője, ezért az Uniós munkaerőpiaci trendeket is nyomon követi. „Főállású munkakörök esetén tradicionálisan Magyaroroszágon nem jelenítjük meg a bérkategóriákat, sőt tabuként kezeljük. A nemzetközi irányvonalak azt mutatják, hogy szükséges megjeleníteni valamilyen információt a bérekről, transzparensebben kell kommunikálni a piac felé. Jó módszer például a bérsáv alsó határát megjelölni és hozzáírni a hirdetésben, hogy ez tapasztalat függvényében növekszik. Németországban és Ausztriában szinte nincs olyan pozíció, ahol az alsó szintet ne jelölnék meg.”

A hagyományos irányvonalak már nem sokáig tarthatók. A közvetítő cégek részéről egyértelmű igény van a részletes céginformációkra, és bérlehetőségek pontos megjelölésére, így tudnak igazán hatékonyan teljesíteni a közös cél érdekében. A vállalatok számára ez azonban még mindig kényes téma. A kulcs a transzparensebb csomag és pontos igénylista, vagyis mostantól többet kell adnia magából a vállalatnak, ha hatékonyan, a legmegfelelőbb munkatársat szeretné megtalálni.

Az adás ide kattintva érhető el