Újdonságok a diák munkaerő-piacon

Pörög a gazdaság, aminek az egyik látványos leképeződése a versenyszférában tapasztalható béremelkedés, mely érinti a diákbéreket is.  Sok év óta azonban idén először kevesebb a diák munkaerő nyáron, mint a számukra kínált munkalehetőségek. Az iskolaszövetkezeteknek így érdemes valami pluszt nyújtani a fiatalok számára, amivel magukhoz tudják őket kötni, lojalitást kialakítani. Gyovai Melinda az euCSOPORT marketing és kommunikációs vezetője arról mesél, milyen módszereket alkalmaznak a munkáltatói márka kiépítésére.

Az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet idén rengeteg újdonsággal bővítette portfólióját, mely érint világhírű gyorséttermeket, világmárkákat magának tudható ruhabolti üzleteket, valamint kiemelkedően jó szakmai pozíciókat. Hála az idei törvénymódosításnak az iskolaszövetkezet már szakmai gyakornoki munkát is le tud igazolni. Gyakorlatilag az elvégezett munkát gyakorlati időként tudják leigazolni az iskolák számára. Idén nagyot emelkedtek a diákbérek is. Akár 40-50 forintos órabér emelkedések is tapasztalhatóak. Szakmai munkák esetén például az alapbér már bruttó 900 Forinttól indul. Mérnök-informatikus, PHP fejlesztő, fordítói pozíciókban az átlagbér 1500-2000 Forint között mozog. „Felismerték a partnereink is, hogy a diákmunka ma már nem arról szól, hogy szórólapot szórnak a diákok az egyetem mellett, hanem tényleg olyan munkákat tudnak ellátni ami gyakorlatilag egyenértékű lehet akár egy felnőtt munkavállaló tudásával, teljesítményével.” – mondta Gyovai Melinda. A munkakedvet tovább buzdítják különböző nyereményjátékokkal ez euDIÁKOK között. Az egyik jelenlegi munka esetében például 3 db két fős wellness hétvégét sorsolnak ki a projektben dolgozó diákoknak. Ezekről bővebben a www.eudiakok.hu oldalon lehet olvasni.

Az euCSOPORT legújabb fejlesztése az ‘euCSOPORT diákmunka’ applikáció szintén az innovációt támogatja. Az applikáció piacra kerülése nagy lépés a cégcsoport életében. Az első frissítés az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet tevékenységét szolgálja.

A diákoknak egyrészt egy nagyon hasznos felület a munkakeresésben, másrészt újításokat és extrákat is tartalmaz az applikáció, amiket a korábbi években megjelent hasonló profilú applikációk nem tartalmaznak, így egyértelműen trenddiktáló a piacon.

– Akinek meglévő fiókja van, össze tudja kötni az applikációval, így azonnal frissülnek az adatok.

– Különlegessége, hogy a munkavégzéshez szükséges papírok befotózhatók. Ez az adatfeltöltés gyorsítását szolgálja, mely rengeteg papírmunkától kímélik meg a fiatalokat. Gyakorlatilag elegendő lefotózni az okmányokat, majd az applikáció automatikusan beolvassa az ezeken szereplő információkat, így még csak beírni sem kell a személyes adatokat.

A beosztás, vagyis ráérés megadásának a lehetősége szintén egyedülálló. Ez a koordinátorainknak is nagy segítség, hiszen így előre látszik, mikor ér rá a diák, és már célzottan így tudják megkeresni őket adott pozícióval.

– A bérkalkulátor segítségével kiszámolható a nettó diákbér, sőt további extra még, hogy a diákok az applikáción keresztül értesítést fognak kapni, ha bérszámfejtésre került a bérük és elküldésre kerül mennyi lesz a pontos jövedelmük, így nem kell ezért online fiókba belépni, vagy neki számolgatnia táblázatokban.

További praktikus elem is elérhető, például a kiemelt munkákat képpel jelenítik meg és mindig a legfrissebb munkák kerülnek a sorolás legelejére.

„Az analitikák is azt mutatják, hogy a weboldalt is zömmel mobilkészülékekről nyitják meg a fiatalok. Ezért szerettünk volna egy profi applikációt készíteni a számukra. – meséli Gyovai Melinda – A jövő irányvonala, hogy a diákok a jelenléti íveiket is applikáción keresztül vezetik majd. Ez elsődlegesen a partnereink, a munkáltatók számára lesz hatalmas segítség, hiszen így nem a műszakvezetőnek kell begyűjteni a jelenlétiket, nyomon követni a beosztást, elküldeni nekünk valamilyen formában, hanem egy ellenőrző kóddal tudja majd jóváhagyni a fiatalok munkavégzését és ez automatikusan bekerül hozzánk, így az adminisztrációs terheket levesszük mindenki válláról.”