Összefoglaló a Zukunft Personal szakkiállításról

2011. szeptember 20-22. között került megrendezésre a 12. Zukunft Personal, Európa legnagyobb humán erőforrás szakkiállítása Kölnben, a Kölnmesse területén.

A háromnapos eseményen a tavalyi év statisztikai adatait túlszárnyalva 520 kiállító és 12 446 látogató vett részt.

Az EU-Jobs Kft. mint látogató és érdeklődő kétfős stábbal képviselte az EU-Csoportot a rendezvényen.

Mind az elhelyezést tekintve, mind szakmailag két nagy területre osztották a kiállítókat: az egyik szinten (ez volt a nagyobb) a humán erőforrás szolgáltatók foglalták el a csarnokot, a másik, kisebb részen a HR-hez kapcsolódó informatikai, programozó cégek vették birtokukba a számukra kijelölt helyszínt.

Általános tapasztalat, hogy a német piac nagy hangsúlyt fektet az online álláskereső portálokra, a kiállítók többsége ezt a szegmenst képviselte. A Magyarországon is egyre inkább használt módon, online felületen hozzák össze a munkaadókat az álláskeresőkkel, legyenek akár folyamatban lévő felsőfokú tanulmányokat folytatók, frissdiplomás kezdők, vagy tapasztalattal rendelkező munkavállalók. A cégek amellett, hogy meghirdethetik aktuális kínálataikat, válogathatnak a portál által előre összegyűjtött önéletrajzok között, hogy így találjanak rá a számukra legalkalmasabb pályázóra. Az ezt a szolgáltatást ajánló cégek különböző módon szegmentálják magukat: akad, aki egy bizonyos iparágat, piacot képvisel, akad, aki az álláskeresők alapján szelektálja magát, de olyan is van, aki a teljes palettát kínálja mind a cégek, mind az álláskeresők számára.

Online felületeken a HR munkatársak számára is számtalan weboldal létezik, ahol értesülhetnek a legfrissebb változásokról, aktuális információkról, cikkekről, fórumozhatnak, valamint megoszthatják egymással ötleteiket, tapasztalataikat, vagy akár nyilvánosságra hozhatják cégük szolgáltatásait. E portálok üzemeltetői is nagy létszámban képviselték magukat a rendezvényen.

A kiállítókkal folytatott beszélgetések alapján levonhatjuk azt a következtetést, hogy a cégek többsége ? legyen az munkaerő-kölcsönző cég, vagy egy nagyvállalat ? nyitott a kelet-európai munkavállalók, így a magyarok felé is. Az viszont sajnálatos módon még mindig általános tapasztalat, hogy elsősorban a nyelvet jól beszélő szakmunkásokat, valamint a magasan kvalifikált munkaerőt (orvosokat, mérnököket, esetleg informatikusokat) látják szívesen. Azonban kérdésünkre, miszerint egyéb, a két ?véglet? között lévő munkafolyamatok esetén is szívesen dolgoznának-e magyarokkal, nem érkezett elutasító válasz. Többek között az alábbi területek kerültek szóba: adminisztratív munkák, marketing, online munkatársak.

A Magyarországon szerzett tapasztalatokhoz képest szintén szokatlan, hogy a német cégek egyike sem rest, ha egyes munkafolyamatok, vagy akár egy komplex terület, esetleg a teljes munkaerő szolgáltatás kiszervezéséről van szó. Így a kiállítók között sokan képviselték a munkaerő-kölcsönző, közvetítő irodákat is.

Az informatikai csarnokban is számtalan hasznos újítással ismerkedhettek meg a rendezvényen részt vevő látogatók. Lehetőség nyílt arra is, hogy egy még Németországban is csak tavasszal bevezetésre kerülő, jelentős technikai újításokat tartalmazó online tárgyalási programot élesben használjanak egymás közt az érdeklődők. De adatbázisépítésben, ügyviteli rendszerekben jártas informatikusok is szép számmal képviselték magukat a kiállítók között.

Az EU-Jobs Kft. munkatársai 3 nap után értékes tapasztalatokkal, hasznos és építő információkkal a tarsolyukban tértek haza Kölnből.

Német Gábor

Marketing vezető
EU-CSOPORT

Elérhetőségeink:
eucsoport@eucsoport.hu

EU-CSOPORT