Történelmi csúcson a kivándorlási szándék

kivandorlasNégy évvel ezelőtt még ?csak? 70 ezer magyar tartózkodott rövidebb ideig – azaz egy éven belüli időtartamnál kevesebb ideig – külföldön, amelyből 57 ezren dolgozni mentek ? derült ki a KSH népszámlálási adatok alapján végzett kutatásából. Mostanra megduplázódott a létszámuk: mára 105-110 ezer magyar dolgozik rövidebb ideig külföldi telephelyen, jellemzően nyugat-európai országban.

A külföldi munkavállalási kedv a népszámlálás óta sem esett vissza, sőt, történelmi magasságba emelkedett azoknak a száma, akik nem itthon dolgoznának. Mindezt a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. nemrég kiadott felmérése is megerősítette. 2014-ben 50 százalékos emelkedést tapasztalhattunk 2013-hoz képest, emellett még többen mennének 1 évnél is hosszabb időre dolgozni másik országba. A migrációs szándék tehát történelmi csúcson van hazánkban, hiszen a 2013-as 2,5 százalékról idén 10 százalékra emelkedett azok aránya, akik végleg elhagynák az országot.

A sok külföldre vágyó azonban nem mindig van tisztában a pontos kinti körülményekkel és lehetőségekkel, még kevésbe konkrétan azzal, hogy ki lesz a jövőbeli munkáltatója, hol lesz a szállása, milyenek lesznek a munkavégzés körülményei. A személyes felderítés, vagyis a helyszínre utazás hatalmas költséggel járhat, éppen ezért a legtöbben kénytelenek, szerencsétlenebb esetben a vakszerencsére vagy ismerőseik tapasztalataira, szerencsésebb esetben egy megbízható közvetítő cégre hagyatkozni.

Nálunk skype-on és telefonon is lehet interjúzni a munkaadó partnerrel, ami megadja a kellő biztonságérzetet, így időben kiderül, megvan-e a kölcsönös szimpátia, amely megalapozza a hosszú távú, eredményes együttműködést. Ezen kívül évente pár alkalommal személyes találkozásra is lehetőség nyílik, ekkor a külföldi partnervállalat munkaadói Budapestre utaznak, és egy egész napos kiválasztás keretében ismerkednek meg a toborzott jelentkezőkkel.” – mesélte Reigl Angéla, nemzetközi toborzási tanácsadó.

Az euJOBS Kft. több éves kiválasztási tapasztalatának köszönhetően felméri a pályázó esélyeit, tanácsot és segítséget ad a sikeres jelentkezéshez, valamint személyre szabottan, a profilhoz illő pozíciót igyekszik találni a külföldre vágyó munkavállaló számára. Mindemellett a jelentkezéssel járó stresszt, adminisztrációt is csökkentik, az interjúra alapos felkészítést biztosítanak. Ez az ún. personal management kellő biztonságot nyújt a hazáját elhagyni kívánó dolgozónak.

„A már kiutazott munkavállalóink életét is nyomon követjük, tartjuk a kapcsolatot, így az ő személyes tapasztalataikat, praktikus információikat is át tudjunk adni a következő jelöltnek.” – tudhattuk meg a nemzetközi toborzási tanácsadótól.

Az euJOBS Kft. 3 éve került partnerkapcsolatba egy német vendéglátó ipari anyavállalattal, akik hatalmas ausztriai terjeszkedést követően most Angliában is éttermet nyitnak és ide keresik a vendéglátásban elhelyezkedni vágyó magyar jelentkezőket is.

„Aki angol nyelvterületre szeretne menni dolgozni, annak érdemes már most jelentkeznie nálunk, mivel ez a rendkívül vonzó lehetőség feltehetően hamar feltöltődik a kívánt létszámmal. A jelentkezés és a munkalehetőség részletei megtalálhatóak a www.eujobs.hu weboldalon.” – buzdított Reigl Angéla