Csőd vagy börtön? Ha vezetőként hibázik, bármelyikben része lehet!

Csőd, vagy börtön?Az elmúlt hetekben két hírt is lehetett találni az interneten, amelyekben munkavállalók felháborító, vagy egyenesen életveszélyes hanyagságáról volt szó.

Az első történet egy diákról szól, aki a havazás miatt késett a vizsgájáról, és erről igazolást szeretett volna kérni a BKV-tól. Azonban a hanyag és nemtörődöm alkalmazottak a bolondját járatták vele, mígnem egy ellenőr megmentette a vállalat becsületét.

http://www.hir24.hu/belfold/2013/01/23/ellenor-mentette-meg-a-bkv-becsuletet/~~fokusz

A második eset ennél sokkal komolyabb: akár emberélet is áldozatul eshetett volna azon munkavállalók hanyagságának, akik egy tábla áthelyezéskor ?észrevétlenül? megsértettek egy karvastagságú nagyfeszültségű kábelt. Szerencsére emberélet helyett ?csupán? egy kutya fizetett életével a hanyagságért, így mind a munkavállalók, mind pedig a vállalkozás vezetője és a munkát (elvileg) irányító művezető megúszta a börtönbüntetést.

http://atv.hu/cikk/20130130_megrazo_tortenet?source=hirkereso

A harmadik eset szintén a napokban történt, és szintén csoda, hogy nem követelt emberéletet:

http://hirfokusz.hu/kek-hirek/nem-foglalkozott-megszurkalt-taxissal-fegyelmit-kaphat-rendor

Gondoljunk csak bele, ha az első esetnél nem egy megkerülhetetlen monopóliumról (a BKV-ról), hanem egy versenyhelyzetben lévő vállalkozásról van szó. Az-az ügyfél, akivel így bánnak, biztos, hogy messzire elkerüli a továbbiakban az adott vállalkozást. Ügyfelek nélkül azonban egy cég rövid úton a tönk szélére kerül, majd befejezi működését. Vállalkozásunk csődbevitelének egyik legegyszerűbb módja, ha hanyag, nemtörődöm munkavállalókat alkalmazunk, vagy vezetőként ?gondoskodunk? arról, hogy lelkes munkavállalóink ilyenné váljanak.

A második esetben is szó lehetett arról, hogy a munkavállalók a retorziótól félve rejtették el elkövetett hibájukat. Hibát ugyanis bárki elkövethet, ha azonban ezért retorzióval, esetleg állásának elvesztésével kell fizetnie, akkor ezt elrejti: így a baj csak később, esetleg hatványozottan kerül napvilágra, mint történt az a példabeli esetben.

E második esetben a munkaadó erkölcsi felelőssége (a munkahelyi légkör, a hibáztatás és bűnbakkeresés ?kultúrájának elterjesztése) mellett azonban jogi hibát is vétett. A munkáltatónak ugyanis nem csupán jogai, hanem kötelezettségei is vannak a foglalkoztatás során: a munkáltató a munkát irányítani és ellenőrizni köteles. Ha ezt elmulasztja, akkor az ebből eredő károkat maga viseli.

Nem nehéz elképzelni, hogy a tábla áthelyezésekor nem volt jelen megfelelő munkahelyi vezető, akinek dolga lett volna a munkavégzés felügyelete, aki megakadályozhatta, vagy adott esetben észlelhette volna az elkövetett hibát, és aki megelőzhette volna a fenyegető tragédiát.

Ha az adott esetben nem egy kutya, hanem egy kisgyermek esik a hanyag munkavégzés áldozatául, akkor a munkáltató felelőssége megkerülhetetlen: nem teljesítette munkáltatói kötelezettségeit.

De melyek ezek a kötelezettségek?

A munkáltató elsősorban köteles munkavállalóit a rájuk előírt munkaidőben és munkarendben foglalkoztatni. Ha ennek nem tud eleget tenni, akkor a munkavállalók kieső idejét állásidő címén köteles megtéríteni.

A munkáltató mindezért köteles bért fizetni.

A munkavégzés során a munkaadónak kötelessége a munkát úgy megszervezni, hogy az az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit ne veszélyeztesse. Ebből következik, hogy a munkát nemcsak megszervezni köteles, hanem irányítani és ellenőrizni is, továbbá köteles a munkavállalókat a megfelelő instrukciókkal ellátni. A munkavállaló felelőssége csak akkor állapítható meg, ha ezen instrukciókat kijátszva vagy figyelmen kívül hagyva ?munkaviszonyából eredő kötelezettségét szándékosan vagy különös gondatlansággal megszegi?, mint ahogy ez történt az előző esetben is.

A munkaadó ellenőrzésének elmulasztását azonban semmi nem védi.

A munkavállalók nemtörődöm, hanyag viselkedése tehát egy rendkívül gyakori jelenség. Szinte minden munkahelyen jelen vannak olyan munkavállalók, akik hozzáállásukkal morálisan bomlasztják a közösséget, rombolják mások teljesítményét, veszélyeztetik a szervezet céljainak elérését.

Az ilyen magatartás megakadályozására a munkáltatónak nem csupán kemény jogi, hanem puhább, menedzsment eszközei is vannak. Bár egy jó szervezeti légkör kialakítása, egy megfelelő motivációs rendszer megteremtése komoly feladat, a minél nagyobb hozzáadott érték megteremtéséhez, a vállalat versenyképességének növeléséhez, sikeréhez alapvetően fontos az emberi erőforrásokkal való szakértő foglalkozás.

Üdvözlettel:

Hoffmann Gábor Csaba
Munkajogi és HR tanácsadó

EU-CSOPORT

Munkaügyi, ill. munkajogi témájú kérdéseiket tegyék fel hozzászólásban, vagy küldjék el a munkaugy@eucsoport.hu e-mail címre.

Munkaerő-kölcsönzéssel ill. közvetítéssel, valamint diákmunkával kapcsolatos kérdéseivel, árajánlat kéréssel keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségeken:

Elek Tamás: tamas.elek@eucsoport.hu +36 20 996 5456

Elek Tamás: tamas.elek@eucsoport.hu +36 20 996 5456