Gyakornokok foglalkoztatásának előnyei

Gyakornokok foglalkoztatásának előnyei a napi munkafolyamatokban
és a költségcsökkentésben

Egyetemisták és főiskolások tömegei küszködnek az abszolutórium megszerzéséhez szükséges szakmai gyakorlat megszerzésével. Bármely területet, bármely szakot nézzük, ők gyakorlatilag már egy diplomás álláskeresővel egyenértékű tudással rendelkeznek, azonban végzett társaiktól eltérően van egyéb rendkívüli előnyük is: motivációjuk nem csupán a munkával megszerezhető pénz, hanem elsősorban a gyakorlat megszerzése. Erre pedig nem csupán tanulmányaik befejezése, diplomájuk megszerzése érdekében van szükségük, hanem karrierjük megalapozásához is.

Miért is előnyös az Ön számára a gyakornokok foglalkoztatása?

A gyakornokok foglalkoztatásának számtalan, pénzbeli és anyagiakban nehezen kifejezhető előnye van. A pénzben nehezen kifejezhető előnyök közül a legfontosabb talán  az elhivatottság, amely erre a körre hatványozottan jellemző. Számukra rendkívül nagy tétje van a gyakorlat megszerzésének: annak hiányában egyrészt nem szerezhetnek diplomát, másrészt a minőségi és jó munkahelyen szerzett gyakorlat a belépő számukra a diplomaszerzés utáni (minél jobb) munkahelyre. Ezért ők rendkívüli erőfeszítéseket is hajlandóak megtenni, új ötleteket, a legfrissebb, legmodernebb tudást tudják bevinni az Ön vállalkozásába.

Milyen szakmákban foglalkoztathatnak gyakornokot?

Gyakorlatilag bármilyenben: a Magyarországon oktatott valamennyi szakma hallgatója szóba jöhet az informatikustól a mérnökön át egészen a nyelvtanárig vagy a közgazdászig. Az EU-Csoport egyetemi és főiskolai partnerkapcsolatainak köszönhetően pedig bármely szakterület szakmai gyakorlatra kötelezett hallgatóit elérheti, amely az Önök cégének profiljába beleillik!

A jól felépített gyakornoki programnak számtalan egyéb, pénzben is kiválóan mérhető előnye is van.

Rögtön az első az időzítésben rejlik: az egyetemisták többsége akkor keres gyakorlati helyet, amikor a cég saját munkavállalói körében éppen szabadságolási időszak van, így a szabadságok miatt kiesett munkavállalókat részben ki is válthatják gyakornokok.

Másik előnye még szembetűnőbb: mindezt jelentősen a szokásos fizetési szint alatt elérhető! A gyakornokok számára ugyanis a vonatkozó jogszabályok szerint csak havi 50.145.- Forint juttatást kötelesek adni a cégek. Illetve ezt a kedvező összeget is csak abban az esetben, ha gyakornokuk 6 hétnél tovább marad Önöknél, ugyanis a hat hétnél rövidebb idejű szakmai gyakorlatra nem kötelesek fizetni, ennek eldöntése természetesen a cégekre van bízva.

További kedvező lehetőséget ad, hogy amennyiben munkavállalói száma (a cég által fizetendő szakképzési hozzájárulás összege)  lehetővé teszi, a gyakornoki programban résztvevő hallgatók számára kifizetett munkabér elszámolható a szakképzési hozzájárulás terhére, amely a gyakornokok foglalkoztatását különösen költséghatékonnyá teszi. Itt azonban érdemes figyelemmel lenni arra, hogy a szakképzési hozzájárulás terhére csak bizonyos szakok (az ún. ?gyakorlatigényes szakok?) hallgatóinak gyakorlata során felmerülő költségeket számolhatja el.

Az EU-Jobs Kft. megbízásával ez esetekben a gyakornok szervezésének adminisztrációs és időbeli terheivel sem kell számolnia, hiszen cégünk vállalja a megfelelő iskolák, szakok felkeresésével az Önök igényeinek megfelelő gyakornokok toborzását, kiválasztását. Az Önök cégének költsége ez esetben mindössze egy egyszeri közvetítési díj, melyet az egyedi igények alapján, a megbízóval közösen alakítunk ki.

Természetesen fizethet a megszabott összeg felett is, és adhat fizetést a 6 hétnél rövidebb gyakorlatra is. Ez esetben azonban az EU-Diákok Iskolaszövetkezet együttműködésével szintén jelentős költségcsökkentést érhet el, hiszen az iskolaszövetkezet révén ? nappali tagozatos gyakornokok esetén ? a megbízó cégek mentesülnek a munkáltatói járulékoktól, illetve a szolgáltatás ellátásáért kiállított számla költségként jelenik meg a könyvelésben.

Az már csak hab a tortán, hogy a gyakornoki idő maximális hossza 1 év, ezen hosszú idő alatt a kipróbált gyakornokból jól bevált, saját állományú kolléga is válhat.

Német Gábor
Marketing vezető

Elérhetőségeink:
eucsoport@eucsoport.hu

EU-CSOPORT