Munkavállalási lehetőségek Németországban – Munkaadói és munkavállalói oldal

Közvetítő segítségeA ?német precizitás? kifejezés napjainkban is megállja a helyét, ráadásul hatványozottan igaz ez a megállapítás a munkatársak keresésére. A pontosság, a precizitás, a kiváló munkakészség és a hatékonyság a fő szempont a munkaerő kiválasztásakor. Az EU-JOBS Kft. munkatársainak tapasztalata szerint 15-20 magyar munkavállalóból ketten-hárman felelnek meg a német elvárásoknak.

Az EU-JOBS Kft. 2010 óta működik együtt német partnerekkel, azóta közel 300 magyar munkavállalónak adtak lehetőséget németországi munkára. 18 éves kortól lehet jelentkezni, és a 35-40 éves korosztály fölött már egyre nehezebb munkát találni. Elsősorban a szállodaipar, éttermi vendéglátás, termelés, logisztika munkakörei jellemzőek, de a magasan kvalifikált munkakörökbe, pl. informatikai feladatokra is keresnek a cégek – elsősorban németül jól beszélő fiatalokat. A nyelvtudás igénye az aktuális pozíció elvárásaitól függ: egy szakács esetében egy A2-es nyelvtudás elegendő, vagyis a szakmai nyelv ismerete, azoktól viszont, akik a vendégekkel is kapcsolatban állnak, vagy komolyabb feladatokat végeznek B2-es, C1-es nyelvtudást követelnek meg.

15-20 főből átlagban ketten-hárman felelnek meg, elsősorban a megfelelő szintű nyelvtudás hiánya okozza a legnagyobb gondot. Az EU-JOBS Kft. munkatársai az interjúk során fel is készítik a munkavállalókat arra, hogy milyen elvárásokkal kell szembesülniük, mivel a németországi munkavállalás egy teljesen más kulturális közeget jelent, ahol a pontosság, precizitás, munkakészség és hatékonyság szelleme dívik. A munkatársak egy komplett mentorálást is nyújtanak a nyelvi szintfelméréstől a felvételt elősegítő tanácsokig. A munkaadók gyakran Skype-on interjúztatják a jelentkezőket, de nagyobb létszám esetén akár Magyarországra utaznak a német cégtől. Miután a német megbízók kiválasztották a megfelelő munkaerőt, már itthon, Magyarországon megkapja a szerződését.

Az aktuális németországi ajánlatok között találhatunk rövidebb ideig tartó idény- vagy szezonális munkát, de hosszú távú, karrierépítési lehetőséggel kecsegtető állást is. Az álláshoz juttatottak 70 százalékának a szerződés lejárta után újból sikerül lekötnie magát az eredeti munkaadónál, így valódi karrierlehetőség áll a pályázók előtt. Általános tapasztalat, hogy a német cégek elégedettek a magyar munkavállalók mentalitásával, munkavégzésével, ezért szívesen dolgoznak velük együtt, illetve komolyabb feladatokat, pozíciókat is bíznak a magyarokra. A pályázóknak rengeteg előnyt kínálnak, ami a kinti munkavállalásra serkent. A legfontosabb talán mindenki számára mégis a fizetés, ami átlagosan (a pozíciótól és az elvárásoktól függően) bruttó 1500 EUR-tól kezdődik. A foglalkoztatás mindig munkaszerződéssel történik, a régiós jogszabályoknak megfelelően, a munkavédelmi előírások szerint, szabályozott, rendezett munkakörülmények között.

A nemzetközi közvetítések kapcsán fontos kiemelni és hangsúlyozni a közvetítő irodák szerepét és azt, hogy szolgáltatásaik a munkavállalók részére díjmentesnek kell, hogy legyenek. Ez az egyik ismérve a komoly, professzionális munkát végző toborzó irodáknak.

Aki külföldre, és elsősorban Németországba menne dolgozni, azt sem árt mérlegelnie, hogy kizárólag hosszú távon – ami minimum 1 éves intervallumot jelent – realizálódnak a pozitívumok. Akik rövid távon, céltalanul kívánnak kint dolgozni, azon személyek gyakran negatív élményekkel  térnek haza, így rombolva a külföldi munkavállalás megítélését.

Somogyi Péter egy étteremben dolgozik Hannoverben, pultosként és immáron bárfőnökként. Péter az ELTE-n végzett testnevelés tanár és rekreáció szakon. A diploma megszerzése után azonban nem kapott munkát, emiatt már itthon is pultosként dolgozott. Két-tannyelvű gimnáziumban tanult Siófokon, ezért választotta munkavállalásra a német nyelvterületet. Elmondása alapján a legnagyobb segítséget az EU-JOBS Kft. adta. A betanítása során négy hónapot volt Regensburgban, utána került át Hannoverbe, ahol szerződést is hosszabbított, és úgy látja, elég jelentős karrierlehetőség van még előtte. Heten vannak kint magyarok ugyanabban az étteremben, különböző pozíciókban. Ha diplomásként dolgozna itthon a szakmájában, ötödét keresné annak, amit most Németországban megkap. Magyarországon nem lehetett előrejutni a szakmában, Németországban viszont a jó munkaerőnek felkínálják a vezetői pozíciókat, számít a munka.

Dóra Magyarországon recepciósként és sales asszisztensként dolgozott egy szállodában. Az EU-JOBS Kft. számára egy német nyelvű önéletrajzot és egy motivációs levelet küldött, majd következett a kétkörös interjú. Először a motivációt mérték föl – angol és német nyelven -, majd a munkaadóval is beszélt skype-on. Péterrel együtt minden részletre kiterjedő tájékoztatást kapott a munkakörülményekről. Először féléves szerződést írt alá, majd azt hosszabbították, vagyis elégedettek voltak a munkájával. Kemény munkát végez, de bírható. Németországi viszonyok között minimálbérért dolgozik, de a hazai viszonyokhoz képest jó a keresete, és egy nemzetközileg elismert, ötcsillagos szállodában, kiváló körülmények között végzi munkáját.

A németországi szálloda HR igazgatója elmondta: elsősorban szakképzett munkaerőt keresnek, vendéglátósokat, háztartásvezetőket, fürdőmunkatársakat. Magas színvonalú szolgálat-orientált munkamódszert várnak el, és figyelembe veszik, hogy hasonló körülmények között, ötcsillagos intézményben szereztek-e már tapasztalatokat, majd az interjúk és a próbanapok alapján döntenek. Eddig nagyon jó tapasztalataik vannak a magyar munkavállalókkal. A tipikus időtartam 2-3 év, amely után a magyarok megtakarításaikkal hazatérnek. Az EU-JOBS Kft. átsegítette a német munkaadót azon, hogy a magyar nyelvtudás és a magyar munkaerőpiac pontos ismeretének hiánya ellenére megfelelő munkaerőre találjanak Magyarországról.

Üdvözlettel:

Német GáborNémet Gábor
Marketing vezető

EU-CSOPORT

Munkaügyi, ill. munkajogi témájú kérdéseiket tegyék fel hozzászólásban,
vagy küldjék el a munkaugy@eucsoport.hu e-mail címre.

Munkaerő-kölcsönzéssel ill. közvetítéssel, valamint diákmunkával kapcsolatos kérdéseivel, árajánlat kéréssel keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségeken:

Elek Tamás: tamas.elek@eucsoport.hu +36 20 996 5456

Elek Tamás: tamas.elek@eucsoport.hu +36 20 996 5456